Opština Čajetina pionir u separaciji otpada u Srbiji (FOTO)

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

(BETAPHOTO/OMS/OPSTINA CAJETINA)
Podelite vest

Opština Čajetina nastoji da razdvajanjem otpada na mestu nastanka na suvi i mokri poveća količine suvog otpada i na taj način smanji količine koje završavaju na deponiji, izjavila je danas pomoćnica predsednika Opštine Marija Jeremić.

“Primarna selekcije otpada je nešto čemu težimo već godinama, i za šta se lokalna samouprava na čelu sa komunalnim javnim preduzećem ‘Zlatibor’ uveliko pripremala”, kazala je Jeremić na svečanosti povodom početka projekta separacije otpada u domaćinstvim “Odvajamo”.

Projekat je pokrenulo je Ministarstvo zaštite životne sredine uz podršku EU i Švedske a sprovodi se u četiri regiona za upravljanje otpadom, koji obuhvataju 17 gradova i opština u Srbiji, među kojima je i Čajetina – kao deo regiona Duboko.

Кroz ovaj projekat Opštini Čajetina donirana je komunalna oprema u vidu 5.936 plavih kanti zapremine 240 litara za sakupljanje reciklabilnog toka otpada, 40 žutih kontejnera zapremine 1,1 kubik namenjenih za sakupljanje stakla, auto-smećara kapaciteta 16  kubika, kao i pomoć u sprovođenju kampanje informisanja građana o primarnoj selekciji otpada.

Do sredine avgusta prvih 107 domaćinstava u Čajetini će dobiti nove kante za odvajanje otpada, a na teritoriji te opštine više se neće koristiti kontejneri na javnim površinama.

Programski menadžer za zaštitu životne sredine Кancelarije EU u Srbiji Antoan Avinjon je rekao da posle tri godine od početnih aktivnosti po ovom projektu stanovnici opštine Čajetina dobijaju mogućnost da na mestu nastanka otpada odvajaju onaj koji će lokalno komunalno preduzeće prikupiti i ponuditi na tržištu sekundarnih sirovina od čega će lokalna samouprava još i zaraditi.

“Opština Čajetina je jedan od pionira u Srbiji upravljanja otpadom kada su se 2011. godine priključili osnivačima Regionalne sanitarne deponije Duboko. Posle 11 godina ponovo ste u prilici da budete pioniri u razdvajanju otpada u Srbiji”, kazao je Avinjon.

Državna sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine Ivana Hadži Stošić je navela da u opštinama u kojima se sprovodi ovaj projekat godišnje se generiše oko 215 tona otpada, i cilj ovog projekta je da se u naredne dve godine reciklira 30 tona otpada sa deponija.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x