Oko 1.700 dozvola za oružje izdaje se u proseku u Izraelu svaki dan

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija (BETAPHOTO/MILOS MISKOV)
Podelite vest

Ministarstvo nacionalne bezbednosti Izraela saopštilo je danas da se oko 1.700 dozvola za oružje izdaje Izraelcima u proseku svaki dan dok traje rat protiv Hamasa.

To je nagli porast u odnosu na protekle godine. Oko 236.000 zahteva za dozvole je podneto Ministarstvu od 7. oktobra kada je rat počeo.

Kako se navodi, broj zahteva podnetih za nešto više od mesec dana je jednak broju zahteva podnetih za više od dvadeset godina rutinske aktivnosti, preneo je izraelski list “Harec”.

Osećaj nesigurnosti zahvatio je Izrael posle napada na jug zemlje, pored ostalog i zato što su prošli čitavi sati dok vojska nije odgovorila, što je dovelo do užurbane kupovine oružja.

Jedinice naoružanih civilnih čuvara su se suprotstavile napadačaima jer nije bilo vojnika da ih zaustave.

Ministar nacionalne bezbednosti Ben-Gvir je odmah posle iznenadnih napada Hamasa najavio da će proširiti i naoružati te jedinice sa 10.000 automatskih pušaka koje će biti podeljene pre svega u pograničnim naseljima i gradovima gde žive i Jevreji i Arapi, te jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali.

Ben-Gvir je ultradesničar i poznat po antiarapskoj retorici, a Palestinci se pribojavaju da će se to oružje upotrebiti protiv njih, preneo je AP.

Preko 1.200 ljudi je ubijeno i 240 talaca je odvedeno kada su ekstremisti Hamasa probili graničnu ogradu između Gaze i Izraela.

Ministar Ben-Gvir pozvao je Izraelce koji podnose zahtev da to završe, a oni koji još nisu započeli taj “proces” da učine to danas.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x