Održani Ukusi juga u Vlasotincu i Festival sira i kačkavalja u Pirotu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube AgroJug printscreen
Podelite vest

Razgovori sa ljudima na ovakvim manifestacijama uvek dobro dođu da u direktnom kontaktu vidimo gde i kako još možemo da pomognemo, rekla je državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Ivana Popović na otvaranju manifestacije Ukusi juga u Vlasotincu.

Ona je podsetila da je ovu godinu obeležila digitalizacija naše poljoprivrede. Druga stvar po čemu je ova godina definitivno prepoznatljiva je rekordan budžet ministarstva. Podigli smo subvencije po hektaru, radilo se na podizanju stočnog fonda, a plaćamo i svaki litar mleka koji se proizvede – rekla je Popović.

Manifestacija Ukusi juga okupila je peti put male proizvođače hrane i pića i ručno rađenih predmeta iz Jablaničkog okruga, njih 22, u cilju očuvanja tradicije i običaja našeg kraja.

-Ja bih na to dodala da smo osim po dobroj hrani i piću poznati po srdačnosti i gostoljubivosti i da je to ponekad hrana za dušu. Tako smo spojili gostoprimstvo i bogatu trpezu, što je dovoljno da se gosti kod nas dobro osećaju, a da usput vide i sve turističke sadržaje koje naše mesto. U ime Turističke organizacije, Olivera Cvetković je izrazila zadovoljstvo što se mali, ali značajan jubilej proslavlja u prisustvu predstavnika Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. -To nam govori da je naš rad vidljiv i prepoznat kao nešto dobro – rekla je Cvetković.

Pesmu „Beše si“, na prizrensko-timočkom dijalektu, govorila je autor Jelena Sarić Cvetković. Pesma, koja svedoči o nekadašnjem životu na selu, izazvala je puno emocija kod publike.

Uspešno održan festival sira i kačkavalja u Pirotu

U organizaciji Turističke organizacije Pirot, a uz podršku Grada Pirota, u subotu je u dvorištu Istorijskog arhiva, održan veoma posećen šesti Festival sira i kačkavalja.

Otvorivši manifestaciju, gradonačelnik Pirota Vladan Vasić zaključio je da je Pirot važna gastronomska tačka Srbije, o čemu svedoče i brojni festivali poput Festivala kačkavalja, ali i Festivala pirotske peglane kobasice koji se održava u januaru.

Učestvovalo je više od trideset izlagača proizvoda od mleka iz nekoliko gradova regiona, ali i iz okolnih zemalja kao i proizvođača vina i rakija, proizvoda domaće radinosti i suvenira.  Festival je bio izložbeno prodajnog karaktera, a posetioci su mogli da probaju proizvode pre kupovine.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x