Održan 17. Seoski višeboj – Jablanica 2023 (FOTO)

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: TO Zlatibor
Podelite vest

U nedelju 11. juna u zlatiborskom selu Jablanica, održan je „17. Sabor tradicije zlatiborskog kraja – Seoski višeboj Jablanica 2023“, tradicionalna manifestacija koja predstavlja takmičenje u starim zanatima, veštinama i sportovima.

Nastupom trubačkog orkestra i pevačkih grupa koje čuvaju tradicionalan način pevanja izvika, započet je svečani program. U ime organizatora, Turističkog udruženja Jablanica, obratila se Bojana Božanić i istakla da je posebno raduje sve veći broj mladih koji učestvuju u organizaciji ove manifestacije, kao i onih koji se takmiče i tako čuvaju tradiciju ovog kraja. Prisutne je pozdravio i predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović, koji je rekao da lokalna samouprava uvek stoji iza manifestacija koje čuvaju i neguju ono što su nam preci ostavili, a potom je i svečano otvorio program manifestacije.

Foto: TO Zlatibor

Usledio je bogat kulturno-umetnički program u kome je učestvovalo četrnaest pevačkih grupa iz Knića, Rudog, Užica, Bajine Bašte, Požege i Zlatibora. Posetioci su uživali u zvuku frule Marka DŽambasovića. A pored tradicionalnih zvukova, na ovogodišnjem Višeboju moglo se čuti i nekoliko italijanskih numera uz poeziju.

U sportskom delu programa najuspešniji su bili

Uroš Milićević u disciplini skok u dalj iz mesta, David Jadžić u bacanju kamena s ramena, Branimir Gazdić u prevlačenju klička, Dušan Simeunović u disciplini skok u vis iz mesta, Dragomir Maksimović u prevlačenju rukom u sunožnom stavu, dok je Staniša Petričević bio najbolji u disciplini puzanje uz banderu. U trci konja najuspešnije je bilo grlo Kristijana Radovića, dok je ekipa “Gostinica” pobedila u prevlačenju konopca.  U ručnom struganju dubećom testerom prvo mesto je osvojila ekipa u sastavu Slobodan Janković, Slaviša Radović i Mića Radović, dok je u prestrugivanju testerom kladarom najbrža bila ekipa Radojice Bakića i Stojana Udovičića.

U vuči na vlaci konjskom zapregom u jednopregu najuspešnije je bilo grlo Marka Jokića,  u dvopregu par Ivana Zorića, dok su u vuči na vlaci volovskom zapregom pobedili volovi Milana Žunića.

U okviru Seoskog višeboja održavaju se i “Katran dani”. Ove godine katranica je potpaljena u subotu 10. juna, a dan kasnije svečano ju je otvorio direktor Inovacionog biznis centra, Darko Đurović. „Katran dani“ čuvaju tradiciju procesa pečenja katrana, koji se proizvodio u ovom kraju tri veka u nazad.

Manifestaciji je, uprkos nestabilnim vremenskim prilikama, prisustvovao veliki broj posetilaca, meštana zlatiborskih sela, kao i sela iz okoline, ali i znatiželjnih turista koji ranije nisu imali priliku da se upoznaju sa tradicionalinim nasleđem ovog kraja. Posebno raduje učešće mladih, kao takmičara i kao posmatrača, što  pokazuje da će se ova tradicija uspešno negovati i u budućnosti.

Organizator manifestacije je Turističko udruženje Jablanica, uz pomoć MZ Jablanica, JP „Gold Gondola“ Zlatibor, Turističke organizacije Zlatibor, Kulturnog centra Čajetina, KJP “Zlatibor” Čajetina. Pokrovitelj je opština Čajetina.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x