Odalović: Priština nagrađena viznom liberalizacijom za 10 godina nečinjenja

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Pixabay
Podelite vest

Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović ocenio je jutros da je Priština “nagrađena” viznom liberalizacijom sa Evropskom unijom na desetu godišnjicu potpisivanja Briselskog sporazuma, iako Zajednica srpskih opština (ZSO) još uvek nije formirana.

“Poražavajuće je što se na dan desete godišnjice obeležavanja nečinjenja i međunarodne zajendice, oličene u EU, i Prištine, ona nagrađuje viznom liberalizacijom”, rekao je Odalović za Radio-televiziju Srbije.

On je naveo da je, kada je Srbija 2009. godine dobila viznu liberalizaciju, pitanje Kosova tada ostavljeno za kasnije, jer njegovu nezavisnost nisu priznavale sve članice EU.

“Nijedna članica EU posle tog datuma nije priznala Kosovo. Sve koje su priznale, priznale su do 2009. godine. One koje nisu tada priznale, ne priznaju ni danas”, kazao je Odalović i podsetio da je odluka o viznoj liberalizaciji doneta bez glasanja u Evropskom parlamentu, upravo zbog pet zemalja koje ne priznaju nezavisnost.

Predsednik Komisije za nestala lica je naglasio da ne smatra da bilo kome treba ograničavati kretanje i dodao da Srbija upravo zagovara slobodu kretanja kroz platformu “Otvoreni Balkan”.

“Pozivamo ih sve da uđu u Otvoreni Balkan, kako bi rešili i pitanje upravo te administrativne barijere na prelazima ili granicama”, rekao je Odalović.

Na današnji dan pre deset godina (2013), tadašnji predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić i bivši premijer Kosova Hašim Tači potpisali su “Prvi sporazum o glavnim principima normalizacije” odnosa Beograda i Prištine, tzv. Briselski sporazum.

U sporazumu koji ima 15 tačaka, predviđeno je osnivanje Zajednice većinski srpskih opština i integracija policije i pravosuđa sa severa Kosova u okvire kosovskog sistema.

Evropski parlament je u utorak na plenarnoj sednici u Strazburu odobrio liberalizaciju viznog režima sa Kosovom najkasnije od 1. januara 2024.

Nova pravila će imaocima kosovskih pasoša omogućiti da ulaze u EU bez vize na period od 90 dana, čime će stanovnici celog Zapadnog Balkana biti u istom viznom režimu EU.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x