Od danas multimedijalna izložba dela Miodraga Miće Popovića u Jugoslovenskoj kinoteci

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: printscreen
Podelite vest

Multimedijalna izložba “Filmsko platno Miće Popovića” (1923-1996) biće otvorena danas u Jugoslovenskoj kinoteci, u godini u kojoj Srbija obeležava stogodišnjicu rođenja tog slikara jednog od najznačajnijih srpskih umetnika.

Njegov biman i raznovrstan stvaralački opus obuhvata i njegova ništa manje značajna dela u domaćoj kinematografiji, nastala između 1964. i 1970. godine, navela je Kinoteka na svom sajtu.

Filmovi “Čovek iz hrastove šume” (1964), “Roj” (1966), “Hasanaginica” (1967), “Delije” (1968), “Burduš” (1970) i “Prirodna granica” (1970), nekada klasifikovani u “crni talas”, zabranjivani ili na različite načine opstruisani u distribuciji, zauzimaju visoko mesto u istoriji srpskog filma.

To su ostvarenja različite tematike koja se bave moralnim pitanjima, rafiniranom psihološkom studijom likova, poseduju visoko izraženu likovnu estetiku.

Po rečima autorke postvake Irine Kondić, izložba sadrži filmske materijale koji se čuvaju u Arhivu Jugoslovenske kinoteke i materijale koje je porodica Popović ustupila Jugoslovenskoj kinoteci.

Svih pet Popovićevih igranih filmova koje je snimio za svega nekoliko godina biće prikazano od podneva do večeri u petak, 24. novembra.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x