Očevi i na niškoj ginekologiji mogu da prisustvuju porođaju. Potrebno je da završe kurs

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: I.M.
Podelite vest

Ginekološko-akušerska klinika u Nišu odobrila je očevima prisustvo porođaju, ali pod uslovom da su prisustvovali časovima roditeljstva u Domu zdravlja, potvrdili su u Unverzitetsko-kliničkom centru.

 

„Da bi prisustvovali porođaju očevi treba da dostave potvrdu iz Doma zdravlja da su bili na prva četiri i na sedmom času Škole roditeljstva. Takođe je potrebno da dostave uredan bris grla i nosa“, kazali su u UKC Niš.

Prema rečima nadležnih u toj zdravstvenoj ustanovi, prisustvo očeva odobreno pošto je epidemiloška situacija povoljna. Odluka je doneta uz konsultacije sa Ministarstvom zdravlja i dozvolom generalnog direktora.

„Od očeva se traži potvrda da su pohađali Školu roditeljstva jer oni tu edukativno prolaze sve faze porođaja. Očevi tu uče i saznaju šta sve mogu da očekuju u toku porođaja i na koji način mogu da pomognu svojim ženama, kao jedna psihološka potpora“, ističu u UKC Niš.

Suprug, dodali su u toj zdravstvenoj ustanovi, neće moći da bude pored supruge u pripremnoj sobi, jer tamo nekada boravi i više žena, ali biće u aktivnoj fazi porođaja kada se žena nalazi u porođajnom boksu.

Suprug će moći da bude pored pored porodilje i bebe nakon porođaja još neko vreme, a odlazi kući kada žena bude prebačena u odeljenje.

Iskustvo iz ranijih godina je pokazalo da u Nišu mali broj očeva prisustvuje porođaju žene, da je to bilo do 20 njih godišnje, jer većina nema želju ili smatra da ne može da podnese da posmatra porođaj.

Vest o ponovnom omogućavanju očevima da prisustvuje porođaju izazvala je brojne komentare na društvenim mrežama, a većina onih koji su komentarisali je mišljenja da će i ovoga puta interesovanje očeva biti slabo.

Ima i komentara da će Klinika za ginekologiju morati da obezbedi još jednu ekipu tokom porođaja koja će „spašavati“ očeve koji će padati u nesvet tokom porođaja.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x