Objavljen tekst predloga EU: Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Brisel, 27.02.2023. - Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Zozep Borel, specijalni predstavnik EU Miroslava Lajcak, predsednik Srbije Aleksandar Vucic i premijer Kosova Aljbin Kurti, foto: BetaPhoto/European Council/Alexandros Michailidis
Podelite vest

Srbija i Kosovo će međusobno razvijati normalne, dobrosusedske odnose na osnovu jednakih prava, a Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji.

To se navodi u tekstu evropskog predloga sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištrine kojI je objavila Evropska služba za spoljne poslove (EEAS) posle današnje runde dijaloga Beograda i Prištine u Briselu.

Sporazum ima 11 tačaka.

Šef evropske diplomatije Žozep Borel izjavio je da su se lideri dve strane dogovorili da nisu potrebni dalji razgovori o predlogu EU za normalizaciju odnosa, ali da su potrebni dodatni pregovori o modalitetima implementacije.

Na stranici Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) objavljen je evropski predlog za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova.

Član 1

Strane će međusobno razvijati normalne, dobrosusedske odnose na osnovu jednakih prava. Obe strane će međusobno priznati dokumenta i nacionalne simbole, uključujući pasoše, diplome, registarske tablice i carinske pečate.

Član 2

Obe strane će se rukovoditi ciljevima i principima Povelje Ujedinjenih naroda, posebno onim o suverenoj ravnopravnosti svih država, poštovanju njihove nezavisnosti, autonomije i teritorijalnog integriteta, pravu na samoopredeljenje, zaštiti ljudskih prava i nediskriminacije.

Član 3

U skladu s Poveljom Ujedinjenih naroda, strane će sve sporove između sebe rešavati isključivo mirnim sredstvima i uzdržaće se od pretnje ili upotrebe sile.

Član 4

Strane polaze od pretpostavke da nijedna od njih ne može predstavljati drugu u međunarodnoj sferi ili delovati u njeno ime. Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji.

Član 5

Nijedna strana neće blokirati, niti podsticati druge da blokira napredak druge strane na njihovom putu ka Evropskoj uniji na osnovu sopstvenih zasluga. Obe strane će poštovati vrednosti navedene u članovima 2. i 21. Ugovora o Evropskoj uniji.

Član 6

Iako sadašnji sporazum predstavlja važan korak normalizacije, obe strane će s novim zamahom nastaviti proces dijaloga koji vodi Evropska unija, koji bi trebao dovesti do pravno obavezujućeg sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa.

Strane su saglasne da produbljuju buduću saradnju u oblastima privrede, nauke i tehnologije, saobraćaja i povezanosti, pravosudnih i policijskih odnosa, pošte i telekomunikacija, zdravstva, kulture, vere, sporta, zaštite životne sredine, nestalih, raseljenih lica i drugih oblasti kroz zaključivanje konkretnih sporazuma.

Detalji će biti dogovoreni u dodatnim sporazumima koji će biti omogućeni dijalogom koji vodi Evropska unija.

Član 7

Obe strane se obavezuju da će uspostaviti posebne aranžmane i garancije, u skladu s relevantnim instrumentima Veća Evrope i oslanjajući se na postojeća evropska iskustva, kako bi se osigurao odgovarajući nivo samoupravljanja za srpsku zajednicu na Kosovu i sposobnost za pružanje usluga u određenim oblastima, uključujući mogućnost finansijske podrške Srbije i direktan kanal komunikacije srpske zajednice s vladom Kosova.

Strane će formalizovati status Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i pružiti snažan nivo zaštite srpskim mestima verskog i kulturnog nasljeđa, u skladu s postojećim evropskim modelima.

Član 8

Strane će razmeniti stalne misije. One se osnivaju u sedištu odgovarajuće vlade. Praktična pitanja u vezi s uspostavljanjem misija biće obrađena posebno.

Član 9

Obe strane uzimaju u obzir posvećenost Evropske unije i drugih donatora da uspostave poseban paket investicija i finansijske podrške za zajedničke projekte strana u ekonomskom razvoju, povezivanju, zelenoj tranziciji i drugim ključnim oblastima.

Član 10

Strane će uspostaviti zajednički komitet, kojim predsedava Evropska unija, za praćenje sprovođenja ovog sporazuma. Obe strane potvrđuju svoju obavezu da primenjuju sve prethodne sporazume u okviru dijaloga, koji ostaju važeći i obavezujući.

Član 11

Obe strane se obavezuju da će poštovati Mapu puta za provedbu koja je priložena ovom sporazumu.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x