Obeležena 172. godišnjica Vojne akademije

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Ministarstvo odbrane RS
Podelite vest

Svečanost povodom Dana Vojne akademije – 18. marta održana je sinoć u Svečanoj sali te visokoškolske ustanove u kasarni “General Jovan Mišković” na Banjici.

Kulturni program svečane akademije koji su pripremili kadeti Vojne akademije, Medicinskog fakulteta VMA, učenici Vojne gimnazije i Srednje stručne vojne škole “1.300 kaplara” bio je istorijsko-umetnička retrospektiva borbi za slobodu i stradanja srpskog naroda kroz epohe koje pamte svetle primere junaštva naše vojske i njenih starešina.

Obeležavanju 172. godišnjice postojanja Vojne akademije prisustvovali su državni sekretar u Ministarstvu odbrane Aleksandar Živković, državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Ivica Radović, pomoćnik ministra za politiku odbrane Predrag Bandić, pomoćnik ministra za ljudske resurse Katarina Tomašević, pomoćnik ministra za materijalne resurse dr Nenad Miloradović, rektor Univerziteta odbrane general-potpukovnik vanr. prof. dr Goran Radovanović i načelnik Uprave za razvoj i opremanje Generalštaba Vojske Srbije brigadni general Milan Popović. Među zvanicama su bili i predstavnici organizacijskih celina Ministartva odbrane i Vojske Srbije, civilnih visokoškolskih ustanova, članovi akademske zajednice, profesori i nastavnici Vojne akademije, Medicinskog fakulteta VMA, Vojne gimnazije, Srednje stručne vojne škole, kadeti i učenici.

Svečana akademija počela je himnom Republike Srbije u izvođenju hora Vojne akademije i minutom ćutanja u znak pomena na žrtve martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji 2004. godine.

Rektor Univerziteta odbrane i načelnik Vojne akademije uručili su nagrade i priznanja predstavnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, institucijama i članovima akademske zajednice koji su tokom potekle godine podržali rad te vojne visokoškolske ustanove, kao i pripadnicima VA koji su postigli najzapaženije rezultate u radu u periodu između dva praznika.

Rektor Univerziteta odbrane general-potpukovnik Goran Radovanović uručio je nagradu za najbolju katedru na Vojnoj akademiji – Katedri logistike koju je predstavljao načelnik pukovnik doc. dr Marjan Milenkov. Za najboljeg nastavnika proglašena je prof. dr Gordana Majstorović, dok je zvanje najuspešnijeg saradnika pripalo majoru Vladimiru Milovanoviću iz Katedre logistike. General Radovanović uručio je priznanje i najboljem nastavniku veština Vojne akademije potpukovniku Milanu Končaru iz Katedre naoružanja i opreme kopnene vojske i najuspešnijem naučnom radniku VA  potpukovniku vanr. profesoru dr Draganu Pamučaru. Priznanje za najboljeg nastavnika Vojne gimnazije pripalo vojnom službeniku Željani Andrijević Andrić profesoru srpskog jezika i književnosti, dok je priznanje za najuspešnijeg nastavnika Srednje stručne vojne škole “1300 kaplara” rektor dodelio profesoru fizike Tatjani Kurdumanović.

Načelnik Vojne akademije uručio je plakete Vojne akademije Generalštabu Vojske Srbije koju je preuzeo načelnik Uprave za razvoj i opremanje Generalštaba Vojske Srbije brigadni general Milan Popović i Prorektoratu za kvalitet i razvoj Univerziteta odbrane koga je predstavljao prorektor pukovnik prof. dr Boban Đorović.

Foto: Ministarstvo odbrane RS

Pukovnik Blagojević je u znak zahvalnosti za izuzetnu saradnju uručio zahvalnice Upravi za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane koju je predstavljao načelnik pukovnik dr Mihailo Zogović i Građevinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu – prodekanu prof. dr Nenadu Fricu. Dekan Fakulteta inženjerskih nauka Univerziteta u  Kragujevcu prof. dr  Dobrica Milovanović preuzeo je zahvalnicu koju je Vojna akademija dodelila toj ustanovi, a isto priznanje dodeljeno je i Fakultetu organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu.

Rektor Univerziteta odbrane general-potpukovnik vanr. prof. dr Goran Radovanović ukazao je na istorijski kontinuitet Vojne akademije i njen doprinos odbrani naše zemlje.

– Kakve je oficire Vojna akademija stvorila i kakve oficire Srbija ima, najbolje znaju istorijska sećanja na Balkanske ratove, na Prvi svetski rat, Drugi svetski rat, naravno i odbranu od agresije NATO 1999. godine. Šta je Vojna akademija danas mogli smo da vidimo ovih dana kada je bila čast i zadovoljstvo prisustvovati velikom broju aktivnosti koje je načelnik VA sa njegovim saradnicima organizovao, gde smo mogli videti kako su kadeti Vojne akademije obučeni – rekao je general Radovanović.

Načelnik Vojne akademije pukovnik Srđan Blagojević rekao je da je Vojna akademija po mnogo čemu slična drugim fakultetima, ali da poseduje važne osobine koje je izdvajaju.

– To je naš unutrašnji, vojnički život, sa neizostavnim vojnim vaspitanjem i vojnom disciplinom, fizičkom i moralnom spremom koja je nužna za izrastanje vrsnih mladih oficira i vojničkim drugarstvom i kohezijom u kadetskim i učeničkim kolektivima. Ove specifične, vojne odlike Vojne akademije izviru iz njenih temelja, položenih sredinom 19. veka, i jednako vrede i danas. Zbog njih mi nemamo alumniste, nego srpske vojvode i generacije hrabrih i požrtvovanih oficira koji su svojim delima vraćali vojsci i otadžbini vojnički i građanski dug – rekao je pukovnik Blagojević.

Kadeti i učenici priredili su izuzetno bogat kulturno-umetnički program u kome su se predstavili horovi Vojne akademije i Vojne gimnazije, vokalni i instrumentalni solisti kao i recitatori. Visok nivo interpretacija muzičkih i književnih dela patriotske i vojne tematike uverio je brojne zvanice da vojne škole, pored obrazovnog i naučnog potencijala kod svojih pripadnika podstiču i razvijaju umetničke talente.

Vojna akademija nastavlja tradiciju Artiljerijske škole koja je formirana na predlog srpskog državnika Ilije Garašanina sa idejom da se unapredi vojna sprema Kneževine Srbije. Državni savet je usvojio taj predlog, a knez Aleksandar Karađorđević ga je odobrio 18. marta 1850. godine zbog čega se taj datum i obeležava kao dan naše vojne visokoškolske ustanove.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x