Obeležen Evropski dan jezika u Beogradu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BetaPhoto/Miloš Miškov
Podelite vest

Evropski dan jezika kojim se promovišu jezička raznolikost i  višejezičnost u Evropi obeležen je danas i u Beogradu posebnim programom za decu i mlade na centralnom gradskom Trgu republike.

Program je u saradnji sa Evropskom komisijom, organizovao Dečji kulturni centar Beograd u okviru programa Međunarodni klub prijateljstva, pod pokroviteljstvom  EUNIC Cluster, Saveta Evrope, Delegacije EU i EU info centra i Gradske uprave grada Beograda.

Evropski dan jezika obeležava se u svim zemljama Evrope od 2001. na inicijativu Saveta Evrope sa ciljem da se 700 miliona Evropljana, građana 46 država članica SE podstaknu i ohrabre  da uče jezike bez obzira na godine i okruženje.

Predsednik EUNIC Cluster Adrijan Fajks rekao je na početku manifestacije da “jezici otvaraju nove perspektive jer se na svakom jeziku govori, razmišlja i ponaša drugačije”.

On je izrazio posebno zadovoljstvo što se danas predstavlja i urkajinski jezik koji je, kako je naveo, “posebno danas simbol slobode i kulture”.

Gradska sekretarka za kulturu Nataša Mihajlović rekla je da je “očuvanje raznolikosti jezika veliki zadatak svakog društva i svake države” i da “evropska kultura i evropska tradicija ne postoje bez više od 200 jezika koji se govore u Evropi”.

Mihajlović je podsetila na Evropsku povelju o regionalnim i manjinskim jezicima Saveta Evrope i na “veliku dužnost koju je Srbija na sebe preuzela kada se obavezala na očuvanje 15 manjinskih i regionalnih jezia”.

“Na ovu dužnost ne smemo da gledamo kao na teret već treba da budemo ponosni na veliko jezičko bogatstvo naše zemlje i da budemo ponosni i na ulogu koju imamo u očuvanju ovih jezika, kultura i tradicije”, dodala je.

Program je počeo nastupom horova Dečjeg kulturnog centra Beograd i osnovne škole “Sveti Sava” iz Mladenovca.

Najmlađi posetioci imali su priliku da se na štandovima ambasada i kulturnih centara upoznaju sa kulturama i jezicima različitih evropskih zemalja, uživaju u poslasticama i da učestvuju u nagradnom kvizu i tako provere svoje znanje.

Učesnici ovogodišnje svečanosti bile su ambasade Finske, Danske, Slovenije, Švedske, Rumunije, Portugala, Ukrajine, Belgije, Holandije, Italijanski institut za kulturu, Francuski institut, Institut Junus Emre, Gete institut, Austijski institut, Fondacija Tempus, EU info centar, Savet Evrope i Dečji kulturni centar Beograd.

Na štandu Dečjeg kulturnog centra Beograd, koji decenijama organizuje Međunarodni susret dece Evrope “Radost Evrope” i program “Međunarodni klub prijateljstva” bila je postavljena interaktivna postavka “Crtice, bojice i rečenice” čiji je cilj da decu upozna sa “Rečnikom prijateljstva” – jezikom “Radosti Evrope”.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x