Obeležen Dan Kopnene vojske

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

Komanda Kopnene vojske i jedinice Kopnene vojske obeležile su 16. novembar – Dan Kopnene vojske, Dan roda pešadije i krsnu slavu Kopnene vojske Svetog Georgija- Đurđic.

Pripadnici Kopnene vojske su Dan Kopnene vojske, 16. novembar, dočekali radno u Garnizonu Šabac, gde je obuci Rečne flotile i Prve brigade Kopnene vojske prisustvovao predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, u pratnji ministra odbrane, načelnika Generalštaba Vojske Srbije i komandanta Kopnene vojske. Tom prilikom, predsednik Srbije je čestitao praznik svim pripadnicima Kopnene vojske i poručio da su građani Srbije ponosni zbog velikog, važnog i odgovornog posla koji pripadnici Kopnene vojske obavljaju.

U Nišu je Dan Kopnene vojske obeležen 17. novembra, bogosluženjem u bogoslužbenom prostoru Komande Kopnene vojske uz presecanje slavskog kolača. Službu je vršio vojni sveštenik poručnik Ivan Ganić, jerej. Delegacija Kopnene vojske koju su činili komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, načelnik štaba Komande Kopnene vojske brigadni general Željko Teramošljika i komandant Treće brigade Kopnene vojske brigadni general Slađan Stamenković, položila je venac na spomenik u parku na Trgu Kralja Aleksandra Ujedinitelja. Održan je i Svečani skup Komande Kopnene vojske u Domu vojske- Niš.

Na Svečanom skupu su pročitane čestitke predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, ministra odbrane Nebojše Stefanovića, načelnika Generalštaba generala Milana Mojsilovića, episkopa niškog i vojnog G. Arsenija i gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski, dodeljene su stimulativne mere i pročitane naredbe o vanrednim unapređenjima za pripadnike Kopnene vojske koji su u prethodnom periodu ostvarili zapažene rezultate.
Komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović je u svom obraćanju istakao značaj Kolubarske bitke za srpskog vojnika i srpski narod i osvrnuo se kroz primere iz istorije na ljubav i žrtve koje su srpski vojnici podnosili za svoj narod i otadžbinu na braniku otadžbine Srbije. Komandant Kopnene vojske se u obraćanju osvrnuo i na potrebu države Srbije i Vojske Srbije za vraćanjem obaveze služenja vojnog roka- svojevrsne škole života, čime bi se ojačalo srpsko jedinstvo i stvorile generacije mladih sposobnih ljudi, od čega će korsiti imati mladići koji bi služili vojni rok, svi građani Srbije i posebno država Srbija.

Kopnena vojska i rod pešadije obeležavaju svoj praznik, 16. novembar, u znak sećanja na početak slavne Kolubarske bitke 1914. godine, koja je obeležila istoriju srpskog naroda i srpske vojske kao jedinstveni primer da se vojska kojoj je bio predviđen potpun slom, za kratko vreme reorganizuje, pređe u kontraofanzivu i nanese neprijatelju odlučujući poraz.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x