NUNS: Nedopustivo izveštavanje pojedinih redakcija o preminuloj osobi

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: NUNS
Podelite vest

Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije osuđuje današnje izveštavanje tabloida o preminuloj osobi čije telo je pronađeno u Dunavu.

Nagađanje o identitetu preminulog, a naročito objavljivanje fotografija i video zapisa sa lica mesta je etički nedopustivo u profesionalnom novinarskom poslu. Takođe, predstavlja i najozbiljnije kršenje Kodeksa novinara Srbije.

Podsećmo sve novinare i redakcije da je, prema Kodeksu novinara Srbije, novinar dužan da poštuje privatnost, dostojanstvo i integritet ljudi o kojima piše.

Prilikom izveštavanja o nesrećama i krivičnim delima, nije dozvoljeno objavljivanje imena i fotografija žrtava i počinilaca koje ih jasno identifikuju. Takođe, nije dozvoljeno ni objavljivanje bilo kakvih podataka koji bi indirektno mogli da otkriju identitet bilo žrtve, bilo počinioca, pre nego što nadležni organ to zvanično saopšti – stoji u Kodeksu novinara Srbije.

Dalje, novinari i urednici naročito treba da izbegavaju spekulacije i prenošenje nedovoljno proverljivih stavova u izveštavanju o nesrećama i tragedijama u kojima ima stradalih ili su teško pogođeni materijalni i drugi interesi građana.

I na kraju, izveštavanju o događajima koji uključuju lični bol i šok, novinar je dužan da svoja pitanja prilagodi tako da odražavaju duh saosećanja i diskrecije.

Pozivamo novinare i urednike da o pomenutom i sličnim događajima izveštavaju etički, u skladu sa profesionalnim standardima.

Takođe, pozivamo redakcije koje su objavile uznemirujuće fotografije i snimke da ih uklone, kao i da tekstove prilagode profesionalnim standardima, jer je ljudsko dostojanstvo važnije od profita.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x