Nuklearni fizičar: Radioaktivni otpad u Vinči i dalje čeka skladište, država ne radi ništa 15 godina, Vinča demantovala navode

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BetaPhoto/Amir Hanzagić
Podelite vest

 Specijalista fizičkih nauka Duško Košutić izjavio je danas da Institut za nuklearne nauke “Vinča” predstavlja opasnost za stanovništvo, jer radioaktivni otpad u “Vinči” i dalje čeka skladište.

Košutić je za list Nova upozorio da se ogromna količina radioaktivnog otpada, proizvedena u bivšoj Jugoslaviji, i dalje nalazi u dva stara hangara “Vinče”, na 12 kilometara od centra Beograda.

“Novi hangar H3, koji je i objekat za bezbedno skladištenje takvog otpada, napravljen je još 2009. godine, ali je i dalje prazan. U tom hangaru bi trebalo da se skladišti otpad prepakovan iz prva dva hangara, a nakon toga da se prebaci na trajno odlagalište”, kazao je Košutić, koji je bio član ekipe iz “Vinče”, koja je uklanjala municiju od uranijuma nakon NATO bombardovanja SRJ.

On je dodao da država ništa ne preduzima u rešavanju tog problema već 15 godina.

Košutić je rekao da će procedura skladištenja otpada u novi hangar trajati godinama, jer mora da se vidi čega ima i koliko.

“U hangarima su burići sa radioaktivnim otpadom koji vremenom korodira i može da dođe do curenja. Ako ne može da se priđe burićima, onda ne možete da zaključite šta se tamo dešava dok nešto ne počne da curi i to ne primetite u vodi ili zemlji”, kazao je Košutić.

On je istakao da se u Srbiji i dalje stvara radioaktivni otpad.

“Ljudi u industriji rade sa defektoskopima, sa iridijumom, selenom i dođe vreme kada oni moraju da se odlože i zamene drugim radioaktivnim izvorima. I dalje imamo određen broj gromobrana koje treba poskidati i negde skladištiti, u zvaničnoj upotrebi imamo i jonizacione detektore dima”,  rekao je Košutić.

_______________________

Pomoćnik direktora za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Instituta “Vinča” Slavko Dimović izjavio je da su neistiniti navodi specijaliste fizičkih nauka Duška Košutića da radioaktivni otpad u tom instutu i dalje čeka skladište.

“Navodi su psihološki i mogu izazvati osećaj panike. Pomenuti hangari su u nadležnosti Javnog preduzeća “Nuklearni objekti Srbije”, koje je osnovano 2009. godine”, rekao je Dimović za N1.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x