Novi dokument o saradnji Rio Tinta i Behtela u Jadru (FOTO)

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: SEOS
Podelite vest

 O pokušajima da se projekat Jadar nastavi tamo gde je stao, Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) se nedavno oglasio u javnosti. Tada su pozvani da iznesu argumente o tim tvrdnjama, pa su odlučili da objave novu dokumentaciju do koje su došli, a tiče se saradnje kompanija Rio Tinto i Behtel u daljoj realizaciji projekta Jadar.

Reč je o pokušaju Rio Tinta da pronađe partnera za izradu idejnog rešenja i projekta za prečišćavanje otpadnih voda, tvrde u SEOS-u.

“Na sajtu Rio Tinta nalazi se jasan argument za tvrdnju da projekat Jadar nije ugašen, a naročito nije mrtav, budući da iz te kompanije očekuju njegov nastavak#, navodi SEOS.
“Svakako ne treba zaboraviti da su predstavnici izvršne vlasti Rio Tintu priznali sklonost ka korupciji, što slobodno možemo nazvati optužbom na njihov račun, dok je predsednik u protekloj godini govorio o vraćanju famozne milijarde Rio Tintu – famozne, premda je nema u zvaničnim dokumentima te verovatno spada u zakulisne radnje iz džepa u džep. Dovoljan razlog da Rio Tinto ne odustane tek tako od projekta Jadar”.
SEOS u svom saopštenju ističe  da “imajući u vidu izjave u medijima pojedinih političkih figura izuzetno bliskih predstavnicima izvršne vlasti koje kažu da su za nastavak projekta, očigledno je da nas vlast gura u ruke onih kompanija za koje sama kaže da se bave korupcijom i podmićivanjem.”
“Ono što mi nadalje možemo očekivati, a što nije zasnovano na pukoj pretpostavci već na pouzdanim saznanjima, jeste pokušaj ove kompanije da podmiti stručnu javnost koja se ranije izjašnjavala protiv projekta Jadar. No, mi čvrsto verujemo da stručnjaci koji su do sada savesno postupali ni ubuduće neće podleći njihovim ponudama”, saopštio je SEOS.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x