Nove cene derivata nafte. Cena gasa ista do 31. maja

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Ministarstvo trgovine
Podelite vest

Uskladu sa članom 3. stav 4. Uredbe o ograničenju visine cena derivata nafte („Sl. glasnik RS“, br. 32/22), ministarstvo trgovine je utvrdilo najviše maloprodajna cena derivata nafte za period od 15 časova 20. maja 2022. godine do 15 časova 27. maja 2022. godine.

EVRO DIZEL, u iznosu 202,20 dinara za jedan litar i
EVRO PREMIJUM BMB 95 u iznosu 184,00 dinara za jedan litar.

Takođe, u skladu sa članom 3. stav 5. navedene uredbe, obaveštavaju se privredni subjekti koji obavljaju delatnost trgovine motornim i drugim gorivima na stanicama za snabdevanje prevoznih sredstava da su dužni da utvrđene maloprodajne cene  derivata nafte primene odmah po objavljivanju na zvaničnoj internet stranici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Cena gasa za potrošače u Srbiji ostaje ista do kraja maja

Cena gasa za potrošače ostaće ista do 31. maja, a iz budžeta Srbije biće nadoknađena razlika u ceni tog energenta nabavljenog iz uvoza ili proizvedenog u Srbiji, garantuje vladina uredba o privremenoj meri ograničavanja cene tog energenta.

Kako će se kretati cena gasa nakon isteka tog roka nadležni za sada ne mogu da kažu jer će to zavisiti od pregovora Srbijagasa i Gasproma o novim isporukama ruskog gasa koji su još na početku.

Cilj Uredbe o privremenoj meri ograničenja cene gasa i nadoknadi razlike između domaćeg i uvezenog gasa “u slučaju poremećaja na tržištu”, koja je doneta juče, a na predlog Ministarstva privrede, je kako je navela Vlada Srbije otklanjanje posledica poskupljenja tog energenta na privredu i građane.

Predsednik Skupštine Udruženja za gas Srbije Vojislav Vuletić rekao je za Betu da je veoma teško proceniti kolika će biti novougovorena cena gasa između Srbijagasa i ruske kompanije Gasprom.Šestomesečni ugovor koji su u novembru dogovorili predsednici Srbije Aleksandar Vučić i Rusije Vladimir Putiun ističe 31. maja do kada je ugovorena cena od 270 dolara za 1.000 kubnih metara.

Srpska i ruska gasna kompanija započele su razgovore o novoj ceni gasa, ali su oni prema izjavama direktora Srbijagasa Dušana Bajatovića i ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihjlović još na početku.

Vuletić je ocenio da će nova cena gasa koju će isporučivati Gasprom biti viša od dosadašnje jer se neće obračunavati samo na osnovu “naftne formule” kao kada je cena nafte bila 55 dolara za barel jer je sada oko 110 dolara, već će se u formulu uključiti i berzanska cena tog energenta.

“Cena gasa će zavisiti od dogovorene formule između Srbijagasa i Gasproma”, rekao je Vuletić i dodao da se u energetiku uključila i politika.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x