Nova: Vlada planira izmenu pravilnika za lekove, uvoziće se iz Azije, Afrike i Latinske Amerike

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Pixabay/Pexels
Podelite vest

Vlada Srbije planira da usvoji izmene pravilnika o dobijanju dozvole za stavljanje lekova u promet, kojom će zbog nestašice pojedinih lekova uvoziti jeftinije iz Azije, Afrike i Latinske Amerike, piše danas list Nova.

Predsednik Udruženja pacijenata Srbije Savo Pilipović rekao je za taj list da je taj predlog nastao kao rešenje za slučaj nestašice pojedinih lekova, koji će biti zamenjeni terapijama koje nisu iz Evropske unije.

“To nije dobro rešenje, jer se na taj način otvaraju vrata kroz koja će u Srbiju ući lekovi koji se proizvode u zemljama koje nemaju standard dobre proizvođačke prakse”, kazao je Pilipović.

Naglasio je da lekovi koje Srbija uvozi moraju da ispunjavaju uslove kao i u Evropskoj uniji, a da nakon izmene pravilnika tih standarda više neće biti.

Nova piše da nakon planiranih izmena pravilnika, Srbija će moći da uvozi lekove iz zemalja koje su članice Međunarodnog komiteta za harmonizaciju tehničkih zahteva za lekove za humanitarnu upotrebu (ICH), odnosno Brazil, Meksiko, Egipat, Singapur, Južna Koreja, Velika Britanija, Kina, Saudijska Arabija, Kineski Tajpej i Turska.

List dodaje da se otvara i mogućnost registracije lekova iz drugih zemalja poput Rusije, sa kojima Srbija može da sklopi međunarodni ugovor.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x