Nova heraldička obeležja Ćuprije

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto; printscreen cuprija.rs
Podelite vest

 Na obeležavanju Dana opštine Ćuprija predstavljena su nova heraldička obeležja grada, zastava koju opština do sada nije imala, i redizajniran grb.

Nakon sprovedenog konkursa komisija je izabrala nova heraldička obeležja grada, a skupština je usvojila.

Autor izabranog rešenja je primenjeni umetnik Novak Novaković iz Ćuprije, koji je napravio idejno rešenje malog, srednjeg i velikog grba, kao i zastave.

“Idejno rešenje velikog grba je najkompleksnije. Štit grba čuvaju dva stilizovana barokna grifona, jedan drži zastavu Srbije, a drugi zastavu Ćuprije. Najdominantniji element i na grbu i na zastavi je stilizacija ravaničnih grifona”, rekao je Novaković.

Štit je zaobljenog dna, a osnova grba je crvene boje što ukazuje na dugu militarističku prošlost Ćuprije.

“Centralni deo su stilizacija grifona zlatne boje okrenuti jedan drugome, koji drže zlatni klas žita kao simbol žitnice Morave. Oni su ovenčani stilizacijom krune koja predstavlja krunu Kneza Lazara. Ispod njih je stilizacija kule grada, a ispod zlatni most kao simbol Ćuprije”, objašnjava Novaković.

Dva talasa predstavljaju dve reke na kojima leži Ćuprija, Velika Morava i Ravanica.

“Ispod je godina 1215. kada se, prilikom susreta Stefana Prvovenčanog i ugarskog kralja Andrije, prvi put pominje naselje Ravno. Štit je ovenčan srebrnim klasovima žita, a na lenti je ispisan naziv Ćuprija. Iznad štita je srebrna kruna sa tri zupca koja simbolizuju broj stanovnika opštine, oko 30.000”, rekao je Novaković.

Ćuprija do sada nije imala zastavu.

“Zastava opštine Ćuprija je pravougaonog oblika i crvene je boje. U sredini su ravanički grifoni sa dva klasa žita, sa krunom Kneza Lazara, mostom i godinom 1215.”, kazao je Novaković.

Zastava grada je istaknuta ispred zgrade opštinske uprave, zatim na stubovima ulične rasvete u glavnoj ulici, a istaći će je i sve javne institucije u Ćupriji.

Dosadašnje obeležje grada, rešenje primenjenog umetnika Dimitrija Mitketa Gvozdenovića iz Ćuprije i dalje će se koristiti kao amblem grada.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x