Nova ekonomija: Od Beogradskih elektrana pola miliona evra za sportske klubove i udruženja

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Srbia vesti/OS
Podelite vest

 Preduzeće “Beogradske elektrane” uplatilo je tokom 2020. i 2021. godine više od pola miliona evra (59 miliona dinara) donacija sportskim klubovima, nevladinim organizacijama, privatnim firmama, Policijskom sindikatu Srbije i humanitarnim organizacijama, što nije u skladu sa Zakonom o javnim preduzećima, ocenila je Državna revizorska institucija (DRI).

Kako prenosi portal Nova ekonomija, DRI je navela da su “Beogradske elektrane” od 2019. godine svake naredne uvećavale troškove za donacije i sponzorstva, i da je 2020. godine potrošeno 19 miliona dinara, a 2021. gotovo 40 miliona.

DRI u izveštaju ističe da to nije u skladu sa Zakonom o javnim preduzećima, odnosno Smernicama za izradu godišenjeg programa poslovanja, kojim je Vlada Srbije predvidela da od 2019. godine javna preduzeća ne smeju da uvećavaju troškove za donacije, sponzorstva i humanitarne aktivnosti, već da se trude da ih dodatno racionalizuju.

Na spisku primalaca donacija, kako navodi Nova ekonomija, nalazili su se sportski kik-boks, džudo, košarkaški i fudbalski klubovi, Policijski sindikat Srbije, nevladine i humanitarne organizacije.

Prema objašnjenju odgovornih lica dobijenih u postupku revizije DRI, direktor je odobravao donacije, odnosno da su zahtevi za donaciju, u kojima je bila navedena svrha zbog čega se traži donacija bio dostavljan preduzeću, a potom prosleđivan direktoru koji je u skladu sa svojim ovlašćenjima odlučivao o njima.

DRI ističe da preduzeće u 2020. i 2021. godini nije imalo usvojen interni akt koji su propisana pravila i procedure dodele donacija, odnosno kojim su utvrđeni kriterijum za korišćenje sredstava za donacije.

Nadzorni odbor je u toku revizije, u junu 2022. godine, usvojio Pravilnik o odobravanju donacije kojim su utvrđena načela doniranja, namena odobravanja donacije, kao i to kome se mogu odobriti donacije i kako izgleda postupak odobravanja.

Tokom 2020. godine, od “Beogradskih elektrana”, sedam miliona dinara dobilo je preduzeće “Blue Butterfly D.O.O.”, dok su Vračarski džudo savez, Ženski fudbalski klub Crvena zvezda, Džudo klub za male i Institut za džudo dobili po tri miliona dinara.

U 2021. godini, 23,9 miliona dinara dobio je Beogradski sajam, četiri miliona Institut za džudo, po tri miliona ŽFK Crvena zvezda, Vračarski džudo savez, Tekvondo klub Omega, Srpska asocijacija sporta Vračar i Udruženje mladih stvaralaca.

Brojna druga udruženja, klubovi, savezi i humanitarne organizacije u 2021. godini dobila su iznose od nekoliko stotina hiljada dinara do nekoliko miliona, među kojima su i Pokret za evropski razvoj obrazovanja Vračar (2,5 miliona), Srpsko-ruski obrazovni centar (milion), Policijski sindikat Srbije (milion), Humanitarna organizacija “Budi human” (600.000) i Humanitarna organizacija “Dečje srce” (150.000).

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x