Niški sineasta Dejan Dabić uspešno zatvara godinu tekstom u knjizi o Oskarovcu u Hrvatskoj

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Dejan Dabić Foto: privatna arhiva
Podelite vest

Dejanu Dabiću, uredniku filmskog programa Niškog kulturnog centra u Nišu, nedavno je objavljen tekst u knjizi o Dušanu Vukotiću Vudu, najnagrađivanijem filmskom stvaraocu sa prostora bivše Jugoslavije, koja je objavljena u Zagrebu, Hrvatska. Ovim tekstom Dabić zaokružuje kalenadarsku godinu i uspešno angažovanje na filmskim festivalima i projektima kako u Srbiji tako i regionu.

Publikaciju pod nazivom “Dobrodošli na planet zemlja – Nepoznato od Vuda” objavila je Udruga “Dušan Vukotić”, a urednik je bio Veljko Krulčić. Dejan Dabić napisao je tekst pod nazivom “Utopljeni u idilu”u kome govori o poslednjem animiranom filmu Dušana Vukotića Vuda iz 1993. godine, “Dobro došli na planet Zemlja”, po motivima priče “Seoska idila” i Aristitelovoj maksimi “i biljke imaju dušu”.

“Za mene je velika čast što je moj tekst objavljen u publikaciji o jednom Oskarovcu, a onda i što sam se tu našao, kao jedini iz Srbije, sa kolegama iz regiona. Čast mi je što su se mene setili i kao filmskog kritičara, ali i kao nekog ko se animacijom bavi i kao stvaralac”, kazao je Dabić za Srbija Vesti.

Osim što je selektor i organizator Festivala glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma u Nišu, Dabić je i  umetnički direktor najstarijeg festivala dokumentarnog filma u Beogradu, popularnog “Martovskog festivala”, a  ove godine bio je i član žirija prestižnih filmskih festivala u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

Inače, Dušan Vukotić (1927 – 1998) bio je filmski reditelj, scenarista, animator, crtač i karikaturista. Autor je više od 100 animiranih, igranih i kombinovanih filmova. Dobitnik je Oskara 1962. za crtani film “Surogat”, koji je tada prvi put dodeljen stranom autoru crtanog filma. Radio je za Zagreb film kada je stvorio ‘Surogat’ – najveći uspeh tadašnje jugoslovenske kinematografije, a tada je porazio je i čuvenog Volta Diznija.  Za film „Igra” dobio je nagradu UNICEF-a, dobitnik je još 146 nagrada. Kao autor animiranih filmova stekao je svetsku slavu i ugled jednog od najvećih stvaralaca osme umetnosti druge polovine 20. vijeka. Smatra se najviše nagrađivanim filmskim stvaraocem sa prostora bivše Jugoslavije.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x