Niška Banja pre 40 godina – gde je bila, gde je danas

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

Dokumentarno-promotivni film o Niškoj Banji „Putovanje, zdravlje i odmor u Srbiji“ nastao je 1981. godine, a svedoči o „zlatnom dobu“ ove banje od pre četiri decenije.

Niška Banja, na 230 km od Beograda, promovisana je kao najpoznatije lečilište u tadašnjoj Jugoslaviji za reumatska i kardio-vaskularna oboljenja.

U to vreme, dijagnostički bila je opremljena najsavremenijom opremom i bila vodeća institucija u tretmanu svih oblika reumatizma.

Mnogi hoteli, rekreativni bazeni, posebno opremljene vile i lokali sa nacionalnom kuhinjom, sve je to bila ponuda Niške Banje daleke 1981. godine.

Niška Banja je veoma dug niz godina ubedljivo bila jedna od najpopularnijh banja u Srbiji. Sam kralj Aleksandar Karađorđević upravo je ovde sagradio kuću u kojoj je provodio većinu slobodnog vremena, što govori o njenoj lepoti i velikom značaju.

Na sajtu Turizam i putovanja (TiP) koji promoviše turizam u Srbiji u tekstu “Banje u Srbiji – gde se nalaze, lečenje i zanimljivosti”, Niška Banja se našla na 17. mestu, iza Vrnjačke, Sokobanje, Banja Ždrelo, Atomske banje, Banje Junaković, Jošaničke, Kuršumlijske, Vranjske, Banje Rusanda, Bukovičke, Ribarske, Prolom, Ovčar, Mataruške, Banje Vrujci i Banje Koviljače, a ispred Banje Vrdnik, Banje Badanja i  Lukovske banje.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x