NIS planirane investicije od 25 milijardi dinara u 2022.

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
Foto: ilustracija

Naftna industrija Srbije (NIS) usvojila je biznis plan za 2022. godinu, kojim su planirana ulaganja od 25 milijardi dinara, čime će se omogućiti dalji razvoj i modernizacija kompanije i realizacija ključnih projekata u veoma promenljivom makroekonomskom okruženju, objavila je danas ta kompanije.

Biznis planom, koji je usvojio Odbor direktora NIS-a, kako je navedeno, potvrdjen je nastavak realizacije ulaganja u sve segmente poslovanja, a najviše sredstava biće investirano u oblast istraživanja i proizvodnje nafte i gasa.

Takodje, značajna novčana izdvajanja biće realizovana radi dalje modernizacije Rafinerije nafte u Pančevu, razvoja maloprodajne mreže i usluga u Srbiji i regionu, kao i u oblasti proizvodnje i trgovine električnom energijom, navedeno je u saopštenju.

Prioritet za NIS ostaju i investicije u zaštitu životne sredine i bezbednost na radu, nastavak procesa digitalne transformacije, unapredjenje operativne efikasnosti, kao i dalji razvoj sinergije sa HIP Petrohemijom.

Od konkretnih projekata u oblasti istraživanja i proizvodnje nafte i gasa, NIS će nastaviti sa realizacijom programa u Srbiji, proširenjem projekta u Rumuniji i daljim razvojem projekta „Obudovac“ u Bosni i Hercegovini.

Kada je reč o preradi, prioriteti će biti rast obima prerade, uz povećanje dubine prerade, proizvodnja biogoriva i treća faza modernizacije Rafinerije u Pančevu, odnosno nastavak aktivnosti u vezi sa predstojećom rekonstrukcijom postrojenja katalitičkog krekinga (FCC) i izgradnjom postrojenja za proizvodnju ETBE (visokooktanske komponente benzina), što će dodatno povećati vrednost korpe rafinerijskih proizvoda.

U oblasti prometa planirani su dalji razvoj maloprodajne mreže kroz izgradnju novih objekata i rekonstrukciju postojećih benzinskih stanica, realizacija strateškog projekta rekonstrukcije i modernizacije skladišta naftnih derivata, kao i unapredjenje kvaliteta robe i usluga.

Puštanje u rad Termoelektrane-toplane Pančevo i nastavak aktivnosti u vezi sa projektom vetropark Plandište osnovni su razvojni projekti u oblasti energetike.

Planirana su i ulaganja u digitalnu transformaciju NIS-a, a projekti koji će biti realizovani na svim nivoima kompanije značajno će doprineti ostvarivanju strateških ciljeva kompanije, navedeno je u saopštenju.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Tagovi

Povezane vesti:

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Коментари
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo vaše mišljenje, molimo vas da pošaljete komentar.x