Niš: Besplatan prevoz za još 2.300 penzionera sa malim penzijama, mogućnost otplate komunalnih dugova na rate

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: ilustracija Srbija Vesti
Podelite vest

Veće grada Niša donelo je danas odluku da pravo na besplatan gradski prevoz imaju penzioneri stariji od 70 godina čija je penzija manja od 28.960 dinara, a građani koji imaju neplaćene račune za komunalne usluge moći će da isplate dug na maksimalno 60 rata.

Do sada su to pravo imali penzioneri sa penzijom manjom od 26.547 dinara.

Direktor Direkcije za javni gradski prevoz Milan Milić je rekao da će nakon podizanja gornje granice pravo na besplatan prevoz dobiti još skoro 2.300 penzionera.

Precizirao je da će ukupno 15.400 starijih od 70 godina imaće pravo na besplatne kartice za prevoz.

“Pomerili smo granicu za besplatan prevoz zbog rasta penzija. Prosečna penzija u Nišu ranije je bila 26.547 dinara, a sada je 28.960 dinara”, izjavio je Milić.

Prema njegovim rečima, bilo je penzionera koji su pravo na besplatan prevoz izgubili zbog povećanja penzije za 100 ili 200 dinara.


Gradjani Niša koji imaju neplaćene račune za komunalne usluge moći će od 1. februara do 30. aprila da zaključe ugovore o otplati zaostalih dugova na maksimalno 60 mesečnih rata, najavljeno je na današnjoj sednici Gradskog veća.

Preporuka o novom reprogramu dugova data je Javnom preduzeću “Objedinjena naplata” uz napomenu da se tako nešto preporučuje i drugim komunalnim preduzećima u gradu koja samostalno naplaćuju svoje usluge.

Miloš Nikolić iz “Objedinjene naplate” rekao je da će ugovor o reprogramu moći da se zaključi sa minimalnom ratom od 1.000 dinara, jer je procenjeno da je to iznos koji svi potrošači mogu mesečno da izdvoje.

“Pravo na zaključenje ugovora imaće i oni gradjani koji su prethodnih godina potpisali ugovor o reprogramu, ali pod uslovom da su otplatili deset odsto ukupnog duga”, izjavio je Nikolić.

Kako je objasnio, ovaj uslov je postavljen zbog ljudi koji su potpisivali ugovore, a nisu otplaćivali usluge.

“U slučaju da korisnici duže od šest meseci ne plate ništa, njihovi dugovi se šalju javnim izvršiteljima na naplatu”, istakao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, od oko 100.000 gradjana Niša na čije adrese stižu računi za komunalne usluge, njih oko 93.000 redovno isplaćuje svoje obaveze.

“Od 2012. godine od kako postoji mogućnost zaključenja ugovora o reprogramu, imali smo 5.500 do 6.000 zaključenih ugovora svake godine, a otprilike polovina ugovora bude isplaćeno u celosti”, naveo je Nikolić.

Kako je kazao trenutno najveće potraživanje za komunalne usluge od gradjana iznosi 1,7 miliona dinara. Reč je, kako je dodao, o računima koji stižu za stan na Bulevaru Nemanjića za koji naslednici vode imovinski spor već dvadesetak godina i nemoguće je identifikovati korisnika.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x