NIN: Ostaci helikoptera, koji se pre devet godina srušio u Surčinu, prodati otpadu u Temerinu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube N1 printscreen
Podelite vest

Ostaci helikoptera u čijem je padu, u Surčinu, pre devet godina poginulo šest ljudi i tek rođenja beba, prodati su vojnom otpadu u Temerinu kako bi se slučaj zataškao ali su prijatelji članova posade otkupili njegove delove s idejom da se sačuvaju u muzeju ili na drugom primerenom mestu, piše NIN u novom broju.

Penzionisani letač Saša Jovanović, dugogodišnji kolega i prijatelj pilota majora Omera Mehića i svih članova posade, ispričao je za NIN kako su prodavni “dokazi o nesreći”.

“Godinama je taj helikopter, čiji su delovi prikupljeni nakon udesa, stajao u krugu vojnog aerodroma u Batajnici. I onda je odlučeno da se svi prikupljeni delovi helikoptera prodaju na kilo – pretpostavljamo radi reciklaže. Po naredbi, ne znam čijoj, prodati su ostaci helikoptera vojnom otpadu u Temerinu, gde se inače prodaju delovi vojne opreme, letačka oprema, uniforme i ostalo”, rekao je Jovanović.

On je naveo da ne zna pod kojim zvaničnim obrazloženjem i po čijem naređenju je izdata ova naredba o prodaji, odnosno indirektnom uništavanju delova helikoptera. “Svako od nas pomislio bi da ‘neko’ revnosno želi da tema ‘helikopter’ nestane iz javne priče i da se zaboravi u našim životima”, kazao je Jovanović.

“Za početak, da nestanu materijalni ostaci. Pogrešno i veoma razočaravajuće. Ako ste na nekoj odgovornoj funkciji, za svoja dobra i uspešna dela dobijate zasluge. Isto tako, ako nekim svojim odlukama dovedete do ovakve tragedije, treba da imate barem toliko snage da kao čovek, a onda i kao političar, priznate da je ta vaša odluka dovela do tragedije. Srbija je izgubila jedno dete, najbolju posadu, dva dobra doktora i helikopter. I neko mora da kaže – ja sam odgovoran za to”, istakao je Janković.

Kako je naveo, istog dana kada su saznali da su delovi helikoptera preneti i prodati, on je i grupa penzionisanih vazduhoplovaca otišli su u Temerin i otkupili deo helikoptera.

NiN ističe da za nesreću nije odgovarao niko i podseća da su stradali piloti Omer Mehić i Milovan Đukarić, mehaničari-letači Nebojša Drajić i Ivan Miladinović, dva zdravstvena radnika iz Novog Pazara – anesteziolog Dževad Ljajić i medicinski tehničar Miroslav Veselinović, kao i beba iz porodice Ademović, stara nekoliko dana.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x