Nikola Jovanović: Ukidanje konverzije negrađevinskog zemljišta u građevinsko štetno za budžet

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
Direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović, Foto: (BETAPHOTO/MEDIJA CENTAR BEOGRAD)

Najava ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Gorana Vesića da će predložiti ukidanje obaveze konverzije prava korišćenja javnog zemljišta u pravo svojine, potencijalno je izuzetno štetna po državni budžet, izjavio je danas direktor Centra za lokalnu samoupravu Nikola Jovanović.

“Obaveza konverzije je inicijalno uvedena kako se proces privatizacije ne bi pretvorio u grabež za građevinskim zemljištem, uz gašenje osnovnih delatnosti i otpuštanje radnika. Danas ova obaveza postoji prilikom kupovine objekata i druge imovine u postupku stečaja, kada država ima svojinu nad zemljištem. Zato u ovim slučajevima investitor ima obavezu da plati konverziju takvog zemljišta u građevinsko zemljište nad kojim bi on imao svojinu”, objašnjava  Jovanović.

On je pitao zašto bi se država odrekla naknade od konverzije, a privilegovani investitori bez doplate dobili građevinsko zemljište, odnosno zašto bi na primer kupac imovine IMT-a dobio, kao bonus i ispod svake tržišne cene, 48 hektara najatraktivnijeg građevinskog zemljišta na Novom Beogradu.

“Prirodno je da tajkuni lobiraju za svoje interese, ali dužnost ministra je jedino da vodi računa o javnom interesu, pravičnosti i državnom budžetu”, zaključio je Jovanović.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Tagovi

Povezane vesti:

Претплати се
Обавести о
guest
0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, молимо вас да пошаљете коментар.x