Nezavisnost: Danas u Beogradu sastanak sindikata, ministarke rada i predstavnika kragujevačke FCA

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Google StreetView printscreen
Podelite vest

Predstavnici svih sindikata fabrike “Fijat Krajsler automobili Srbija” održaće danas u Beogradu sastanak sa ministarkom rada Darijom Kisić Tepavčević i predstavnicima kompanije, rečeno je agenciji Beta u fabričkom sindikatu “Nezavisnost”.

Sastanak počinje u 11 sati, a povod je situacija u vezi sa ponudom FCA radnicima od čevrtka za odlazak na dvogodišnji rad u inostranstvo ili otpremnine.

Potpredsednik  sindikata “Nezavisnost” Igor Anđić kazao je agenciji Beta da je današnji sastanak pokušaj da se preko sindikata “smiri situacija pred zatvaranje fabrike”.

Prema njegovim rečima, nije prihvatljiv nikakav dogovor u Beogradu – nego da premijerka Ana Brnabić dođe u Kragujevac na razgovor sa radnicima.

Anđić je najavio da će se zaposleni danas u 12 sati okupiti ispred fabrike da pošalju poruku da je “fabrika naša” i da “nema zatvaranja”.

“Nas ne zanimaju pare, nego da se fabrika ne zatvori”, rekao je Anđić podsećajući na državna davanja subvencija Fijatovoj fabrici.

On je rekao da su poslednja događanja “ekonomski napad na Kragujevac”.

Prema njegovoj oceni, aktuelna dešavanja u toj fabrici rezultat su pritisaka na Srbiju jer nije prihvatila sankcije protiv Rusije.

Radnicima FCA u četvrtak je ponuđen odlazak na dvogodišnji rad u Nemačku, Italiju, Poljsku ili Slovačku i predočeni su im uslovi za novčanu naknadu za to radno angažovanje.

Radnici su pozvani da se od danas do 20. maja izjasne o ponudi.

Foto: Sindikat Sloga zvanična stranica

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” saopštili su danas da se protive “nameri države i neodgovorne aktuelne vlasti da prevari radnike kragujevačkog ‘Fijata’.

“Protivimo se da se kragujevački radnici tretiraju kao roblje za evropsko tržište automobilskih kompanija. Zato ćemo kao sindikat podržati radnike i one sindikalne organizacije koje su spremne na odbranu dostojanstva u svim vidovima radničke borbe”, navela je “Sloga”.

Kako je navedeno, ovakve “ucene radnika” nisu nagoveštene ni definisane prilikom nedavnog sastanka predstavnika Srbije aleksandra Vučića sa kompanijom “Stelantis” i dogovorom o proizvodnji novog modela električnog automobila.

“Država mora da obezbedi radnicima ‘Fijata’ adekvatan socijalni program do početka proizvodnje novog modela, plaćeno odsustvo, minimalnu zaradu, a  da za one koji neće da čekaju početak realizacije nove proizvodnje isplati zadovoljavajuće otpremnine”, poručio je ovaj sindikat.

Kako su naveli, država je u obavezi to da uradi, jer će “masno” subvencionisati novi projekat proizvodnje električnog automobila.

Partija radikalne levice: Podržimo sinikate koji pružaju otpor ucenjivanju radnika u Kragujevcu

Partija radikalne levice (PRL) pozvala je danas da se “solidarno podrži otpor koji sindikati pružaju Fijatovom ucenjivanju – da pređu na rad u pogone kompanije u drugim zemljama ili da ostanu bez posla”, navodeći da se ne radi samo o tim radnicima.

“Ako može FIAT, onda ovo može svakom da se desi. Prihvatanje ove ucene može nekim radnicima obezbediti još godinu-dve preživljavanja, ali će Kragujevac sa okolinom ponovo ostati deindustrijalizovana, kako je nekad nazivan, ‘dolina gladi'”, saopštila je PRL.

Kako je navela, “takozvano ‘restrukturiranje’ Zastave nakon 2000. godine ostaće krvavim slovima upisano kao dno privatizacijske pljačke radničke klase u Srbiji”.

Foto: YouTube NEW HOUSE DESIGN printscreen

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x