Nešić (Zajedno): Gubitak države desetine milijardi evra ukidanjem naknade za konverziju zemljišta

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija Foto: S.P.
Podelite vest

Budžet Srbije biće na gubitku od nekoliko desetina milijardi evra ako bude ukinuta naknada za konverziju zemljišta, ocenio je poslanik u Skupštini Srbije stranke Zajedno Nikola Nešić.

“Veliki broj građana je sa pravom zabrinut zbog činjenice da je u skupštinsku proceduru ušao Predlog izmena Zakona o planiranju i izgradnji koji predviđa ukidanje konverzije zemljišta uz naknadu”, naveo je Nešić u saopštenju.

Kako je podsetio, do sada su vlasnici zemljišta ali i objekata koji su izgrađeni na državnom zemljištu plaćali naknadu prilikom otplate tog zemljišta i tada bi državno zemljište prelazilo u njihovu svojinu.

“Kada bi bile usvojene predložene zakonske izmene građani ne bi više plaćali ovu naknadu. Iako bi nekim građanima verovatno značilo da se oslobode ove vrste plaćanja državi, ovo bi za društvo u celini predstavljalo medveđu uslugu, jer ukidanje plaćanja naknade za konverziju zemljišta se donosi upravo zbog malobrojnih investitora koji bi za parcele na atraktivnim lokacijama za nula dinara dobili gradsko ili državno zemljište”, kazao je Nešić.

On je istakao da stručnjaci procenjuju da je 1,4 milijarde evra vrednost državnog građevinskg zemljišta koje će bez plaćanja naknada preći u privatno vlasništvo i da je Savet za borbu protiv korupcije ukazao da se radi o potencijalnom gubitku od čak nekoliko desetina milijardi evra.

“Predlog izmana Zakona o planiranju i izgradnji je protivan javnom interesu, interesu građana, ali je i protivustavan”, rekao je Nešić koji je predao zahtev nadležnom odboru da u Skupštini Srbije bude organizovano javno slušanje o predloženom zakonu.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x