Neobičan hobi profesorke geografije iz Niša: Izrađuje čestitke papirnim filigranom

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: B.Lj.
Podelite vest

Kratak video koji je odgledala na Jutjubu o kvilingu, odnosno umetnosti stvaranja ukrasa, čestitki i slika od papira, podstakao je Nišlijku Gordanu Kostić (31) da se kao student geografije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu oproba u toj umetnosti.

Ona je sada master geograf i pravi majstor za izradu originalnih i personalizovanih čestitki i slika papirnim filigranom, kako još nazivaju kviling.

Kostić je kazala da u knjižarama u Nišu pre šest, sedam godina, kada je ona počela da izrađuje čestitke kviling tehnikom, gotovo da i nije bilo papira koji se koriste za tu namenu, na iglu koja joj je potrebna za motanje papirića čekala je par meseci, nije imala koga da pita za savet, ali sve to nije je obeshrabrilo.

“Drugarica je diplomirala pa sam joj napravila čestitku, onda je drugoj drugarici bio rođendan pa sam i za nju napravila čestitku i tako je sve krenulo. Snalazila sam se kako sam znala, koristila čačkalice, štapiće za ražnjiće, ali sam uspela”, izjavila je Kostić za agenciju Beta.

Foto: Niške Vesti/B.Lj.

Ona je kazala da se tokom proteklih godina ponuda materijala koji se koriste za kviling u knjižarama u Nišu popravila tako da sada mogu da se kupe i isečene trakice, međutim ona više voli da ih seče sama jer koristi deblje i kvalitetnije papire od onih koji se prodaju.

“Kviling zahteva dosta vremena jer se papir najpre seče na trakice širine pet milimetra koje se uvijaju u spirale. Spirale se lepe na podlogu i prave različiti oblici – cveće, uskršnja jaja, zeke, mede, žirafe, automobili mladenaca, inicijali slavljenika, godine, imena. Možete da napravite bukvalno sve što zamislite i poželite. Ja sam napravila i kartu sveta”, istakla je Kostić.

Prema njenim rečima, za izradu jedne čestitke potrebno joj je najmanje sat i po, ali u proseku ih radi tri ili četiri sata. Pojedine čestitke sa zazhtevnijim motivima, dodala je, izrađuje i po šest, sedam sati, a otprilike toliko joj je potrebno i za slike, jer su većeg formata.

“Ranije sam mnogo više vremena mogla da posvetim tom hobiju koji zaista volim, ali od kako sam postala mama jedne devojčice kvilngom se bavim uglavnom dok ona spava. Moja ćerka sada ima 13 meseci, ali pokazuje interesovanje za to što radim pa kroz igru zajedno bojimo papiriće i stavljamo ih na podlogu”, kazala je Kostić.

Ona je dodala da čestitke, osim po narudžbini za rođendane, krštenja, venčanja i druge prilike, izrađuje i za humanitarne bazare koji se organizuju u našoj zemlji.

“Čestitke šaljem udruženjima koja organizuju bazare kako bi prikupili pomoć za lečenje dece i odraslih obolelih od teških bolesti. Čestitke koje pravim zahtevaju dosta vremena pa nisam u mogućunosti da to bude stalno i u velikom broju. Smatramo ipak da svi moramo da pomognemo koliko možemo, jer i to malo nekome puno znači”, naglasila je Kostić.

Foto: B.Lj.

Prema njenim rečima, u našoj zemlji nema mnogo ljudi koji se bave kvilingom. Ona je za sve vreme koliko se bavi tom tehnikom upoznala i preko društvenih mreža povezala sa sedam ili osam žena. Na društvenim mrežama, kazala je Kostić, uglavnom se i mogu videti radovi urađeni kviling tehnikom, a ona svoje radove postavlja na Fejsbuk i Instagram stranici Čestitke “With Love G”.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x