Nekadašnji biser rane Moderne – hotel “Partizan” u Niškoj Banji (FOTO)

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Niske Vesti
Podelite vest

Hotel “Milenković”, danas “Partizan”, izgrađen je u periodu od 1932. do 1935. godine, dosta kasnije renoviran. U požaru 2018. godine pretrpeo je veliku materijalnu štetu, sasvim je zapušten i u jadnom stanju.

U produžetku centralne zone  Niške Banje prema istoku, niški industrijalac Milivoje Milenković investirao je u gradnju najvećeg turističkog objekta u mestu.

Po veličini i opremljenosti bio je jedan od najlepših i najsavremenijih hotela u Srbiji, saliftom, salama za ručavanje i zabavu i terasama za sunčanje, sopstvenom poslastičarom, hotelskim lekarom, garažama i baštom sa hiljadu stolica.
Hotel “Milenković” je brzo stekao prvorazrednu reputaciju, radio je tokom čitave godine, a sobe i apartmani morali su da se rezevišu godinu dana unapred.

Njegova izdaleka uočljiva forma sa dva vertikalna bočna kubusa različitih oblika bila je, do izgradnje novog hotela “Radon”, beli akcenat na zelenoj panorami predela.

Predstavljao je čist primer modernizma u pristupu sa izrazito pročišćenom formom i detaljima. Suteren u ravni ulice u koji su smeštene radnje i mezanin sa salom restorana, povezan sa prostranom terasom, prilagođeni su terenu u padu.

U jeku korišćenja novih materijala nadgradnjom je grubo izmenjena fizionomija objekta i učinjena nepopravljiva šteta biseru rane Moderne.

U momentu kada je izbio požar, 27. jula 2018. godine, hotel je već bio zapušten i u jadnom stanju.

 Vatra ga je dodatno devastirala i napravila veliku materijalnu štetu, jer je zahvatila krov, a proširila se i na potkrovlje.
Danas nekadašnji biser Niške Banje izgleda ovako.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x