Nedeljkov (Crta): Na 10 odsto biračkih mesta nepravilnosti, do 16 sati glasalo 42,1 odsto birača

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Raša nedeljkov printscreen N1
Podelite vest

Po podacima posmatračke misije Crta do 16 časova izlaznost birača u Srbiji bila je 42,1, uz marginu greške od 1, 1 odsto.  Na parlamntarnim izborima u Beogradu je do 16 sati glasalo 37,9. I jedna i druga izlaznost je veća  odnosu na 2016. godinu, rekao je na konferenciji za štampu Raša Nedeljkov, a prenela TV N1.  Primećeni su “bugarski vozovi”, grupna glasanja i kupovina glasova.

“Na prethodnim parlametarnim izborima izlaznost do 16 sat bila je 39, 6 odsto, a 2020. kada je deo opozivije bojkotovao izbore  bila je 34, 6”, rekao je Nedeljkov.

Po njegovim rečima, Crta je fokusirana na to kako birački odbori sprovode procedure i da li se krši zakon.

“Do ovog trenutka smo podneli pet prijava policiji. Dva slučaja “bugarskog voza”, jedan u opštini Surčin, drug u Kuli i tri slučaja kupovine glasova, u opštinama Majdanpek, Žitorađa i  Čukarica”, istakao. je .

U konkretnim slučajevima kupovine glasova, birači su nakon glasanja odlazili na određene lokacije gde su dobijali kese sa namirnicima.

Kada se govori o sporadičnim slučajevima unutar biračkih mesta, procenat na kojima se beleže nepravilnosti je 10.

“Mi ćemo pratiti da li će se do kraja izbornog dana ovi sporadičn slučajevi pretvoriti u trendove. Ovakav niz nepravilnosti je u Beogradu ponavljan na 5 odsto biračkih mesta. Konkretno, ono što su naši posmatrači nama javili je vođenje paralelne evidencije, nepravilna priprema biračkih mesta koja ne garantuje tajnost glasanja, povreda tajnosti, snimanje na glasačkim mestima i nezakonito prisustvo trećih lica. Ovo je pojava koja je zabaležena i tokom regferenduma”, kazao je.

Crta je uputila apela svim političkim akterima da se uzdrže od svih aktivnosti koje bi mogle da ugroze izborni dan.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x