Nebeska trka održana po prvi put na Zlatiboru

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: TOZ
Podelite vest

Uprkos kiši, gradu, snegu i jačem vetru, čak 100 takmičara uspelo je da pretrči 27 km manje poznatih staza na Zlatiboru u okviru trke Tornik Sky Race koja je održana 2. aprila u organizaciji Skyrunning asocijacije Srbije i Crne Gore.

Druga nebeska trka u ovoj sezoni održana je u subotu, 2. aprila 2022. na Zlatiboru. Trku je startovalo 105 takmičara, od kojih je 100 uspelo da stigne do cilja u predviđenom roku od 6 sati i 45 minuta, sa 3 kontrolna punkta. Na stazi dužine 27km i 1.600 D+ ukupnog uspona, ovi sjajni takmičari susreli su se sa brojnim izazovima, od kamenitih staza, preko zaleđenih uspona, do kiše, grada, snega i vetra. Kroz netaknutu prirodu, borove šume i okrepu na prirodnim izvorima, nebeski trkači imali su nezaboravno iskustvo na omiljenoj planini Zapadne Srbije. Ovo je druga trka od sedam planiranih u ovoj sezoni u organizaciji Skyrunning Asocijacije Srbije i Crne Gore. Učesnici koji su završili trku u predviđenom roku, ostvarili su bodove za najveću trku planete – Ultra trail Mont Blanc, kao i bodove za Skyrunning ligu Srbije i Crne Gore.

U muškoj kategoriji najbrži je bio Dejan Žerajić (BiH) koji je na cilj stigao za fenomenalnih 2 sata i 44 minuta, dok su na drugom i trećem mestu sa samo dvadeset sekundi razlike stigli Javier Rodrigo (Španija) i lokalni trkač sa Zlatibora Nikola Ilić, sa prolaznim vremenom od 3 sata i 2 minuta.

U ženskoj kategoriji i ovog puta prva je stigla Miluša Bošković (Crna Gora) za 3 sata i 29 minuta, na drugom mestu bila je Tatjana Jovanović sa prolaznim vremenom od 3 sata i 37 minuta, dok je deset minuta kasnije stigla i Marija Kostić (Srbija).

Najstariji takmičar (62) bio je Zoran Marković koji je stigao na cilj za 4 sata i 7 minuta.

Skajraning podrazumeva trčanje na planinske vrhove i neuređene terene, tehničke deonice i vertikale. Na našim prostorima ova asocijacija organizuje takmičenja od 2014. g, a prošle godine Skyrunning reprezentacija Srbije i Crne Gore prvi put je učestvovala na Evropskom prvenstvu u ovoj disciplini.

Trka Tornik Sky Race održana je zahvaljujući podršci Turističke organizacije Zlatibor, Hotela Palisad, JP Gold Gondola Zlatibor, kompanije Autokomerc i JP Skijališta Srbije.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x