NBS: Devizne rezerve na kraju septembra uvećane na 24,18 milijardi evra

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

foto: NBS
Podelite vest

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju septembra ove godine iznosile su 24,18 milijardi evra, što je njihov najviši nivo od 2000. godine, saopštila je danas NBS.

U septembru su bruto devizne rezerve povećane za 558,8 miliona evra.

Na tom nivou deviznih rezervi obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 180,6 odsto i 6,5 meseci uvoza robe i usluga, što je više nego dvostruko iznad standarda.

Neto devizne rezerve (bruto devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, obaveze prema Međunarodnom monetarnom fondu po osnovu aranžmana i drugim osnovima) iznosile su 19,96 milijardi evra, što je takođe najviši nivo neto deviznih rezervi krajem meseca.

U odnosu na kraj avgusta neto devizne rezerve bile su više za 488,2 miliona evra.

Povećanje bruto deviznih rezervi u septembru prvenstveno je rezultat intervencija NBS kupovinom deviza na domaćem deviznom tržištu (priliv 510 miliona evra).

Ostvareni su prilivi i po osnovu upravljanja deviznim rezervama, neto izdvajanja devizne obavezne rezerve banaka, donacija, kao i po drugim osnovima u ukupnom iznosu od 124,1 milion evra.

Ti prilivi bili su više nego dovoljni da nadomeste odlive iz deviznih rezervi koji su realizovani po osnovu neto otplate kredita Srbije u iznosu od 94 miliona evra i za izmirivanje ostalih deviznih obaveza države i po drugim osnovima u ukupnom iznosu 92,7 miliona evra, navela je centralna banka.

Na povećanje deviznih rezervi u septembru dodatno je uticao i pozitivan efekat tržišnih faktora u neto iznosu od 111,4 miliona evra koji je u najvećoj meri rezultat jačanja dolara u odnosu na evro za oko 3,2 odsto, dok je u suprotnom smeru delovalo smanjenje cene zlata za oko 3,7 odsto na međunarodnom tržištu.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u septembru iznosio je 462 miliona evra (promet bez NBS) i bio je za 140 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu.

Za devet meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je oko 5,65 milijardi evra.

Vrednost dinara prema evru u septembru je gotovo nepromenjena, dok je od početka godine dinar nominalno ojačao prema evru za 0,1 odsto.

NBS je na međubankarskom deviznom tržištu u septembru kupila 615 miliona evra, dok je od početka godine neto kupila tri milijarde i 385 miliona evra, radi održavanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x