Nastavljeno obeležavanje Dana RS, večeras svečani defile, Dodik ove godine odlikuje Orbana

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: (BETAPHOTO/MILOS MISKOV/EV)
Podelite vest

U Republici Srpskoj (RS) danas se obeležava Dan republike, a centralni događaj je svečani defile koji će se održati večeras na Trgu Krajine u Banjaluci.

U defileu će učestvovati više od 900 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova RS, predstavnici javnog i civilnog sektora, kao i porodice poginulih srpskih boraca proteklog rata u BiH u “Hodu časti”.

Današnje obeležavanje Dana RS počelo je služenjem svete arhijerejske liturgije, koju je u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci služio patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije.

“Republika Srpska je izraz vekovne težnje srpskog naroda da živi u slobodi, pravdi i u miru sa svima”, rekao je Porfirije, čestitajući Dan RS.

Porfirije je čestitao i krsnu slavu RS, Svetog arhiđakona Stefana, mada se 9. januar, prema Zakonu o Danu RS donetom 2016. godine, od tada praznuje kao sekularni praznik. Povodom Dana republike, predsednik RS Milorad Dodik uručiće odlikovanja zaslužnim ličnostima i institucijama, koje su, kako je navedeno, imale veliku ulogu u stvaranju i očuvanju RS.

Dodik je najavio da će ove godine Ordenom RS na ogrlici, najvišim odlikovanjem RS, odlikovati premijera Mađarske Viktora Orbana. Prošle godine Dodik je ovim ordenom odlikovao ruskog predsednika Vladimira Putina.

Ove godine Dan RS obeležava se pod sloganom “Simbol slobode“, a 9. januar proglašen je Danom republike, jer su na taj dan 1992. godine srpski poslanici u predratnom parlamentu BiH u Sarajevu doneli Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda u BiH.

Ustavni sud BiH je dva putu osporio 9. januar kao Dan RS, smatrajući ga neustavnim praznikom, jer se njime diskriminišu ostala dva konstitutivna naroda, Bošnjaci i Hrvati, s ozbirom na to da se na taj dan obeležavala i krsna slava RS, Sveti Stefan.

  • Republika Srpska je u septembru 2016. godine održala referendum o 9. januaru kao Danu RS, na kome su građani podržali da se taj datum obeležava kao Dan republike.
  • Vlasti RS taj referendum proglasile su anketom.
  • Ustavni sud BiH poništio je i rezultate tog referenduma.
  • Narodna skupština RS je potom, krajem oktobra 2016. godine, donela poseban Zakon o Danu RS i izdvojila ga iz Zakona o praznicima entiteta.
  • Ponovno je 9. januar utvrđen kao datum kada se praznuje Dan republike, ali kao sekularni praznik, a i ovaj zakon Ustavni sud BiH je proglasio neustavnim.
  • Ustavni sud ne spori Dan RS kao praznik, već datum na koji se on obeležava.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x