Narodna stranka zatražila javno objavljivanje podataka za obračun zvanične stope inflacije

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Ilustracija Foto: Srbija Vesti
Podelite vest

 Narodna stranka zatražila je od Vlade Srbije, odnosno od Republičkog zavoda za statistiku (RZS), da javno objavi konkretne podatke koje koristi za obračun zvanične međugodišnje stope inflacije.

Predsednik Odbora Narodne stranke za privredu i finansije Borislav Borović u pisanoj izjavi navodi da je inflacija “porez za siromašne”, a da je takvih u Srbiji sve više.

“Njihov subjektivni osećaj ali i objektivni saldo njihovih kućnih budžeta im pokazuje, da je ona mnogo veća od zvaničnih 14 odsto, kolika je bila za septembar. Svakako da iz psiholoških razloga može da dođe do raskoraka između profesionalno izračunate inflacije i percepcije o njenoj visini”, navodi Borović.

On je dodao da rast cena privlači više pažnje nego stabilne cene ili pad cena, da se više primećuju redovni gotovinski troškovi, da se često ne uzima u obzir da rast cena može nastati i zbog rasta kvaliteta proizvoda.

Borović tvrdi da je RZS dužna da izađe sa podacima šta konkretno čini korpu proizvoda i usluga koja se uzimaju za obračun inflacije, kao i koje konkretne cene koristi RZS za svaki pojedinačni proizvod i uslugu.

On dodaje da RZS treba da objasni i na osnovu koje metodologije je došla do tih cena, uzimajući u obzir da se one moraju odnositi na celu teritoriju Srbije sa različitim cenama iz različitih trgovina i različitih regiona Srbije, a da treba da objavi i pondere koje je koristila za sve konkretne robe i usluge i na koji način je do njih došla, jer od pondera zavisi koliko rast cena svakog pojedinačnog proizvoda i usluge utiče na ukupnu stopu inflacije.

“Ponder mora da odslikava prosečne potrošačke navike svih domaćinstava jer stopa inflacije zavisi i od udela svakog proizvoda u prosečnoj ličnoj potrošnji domaćinstva i učestalosti njegove kupovine”, navodi Borović.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x