Najveća solarna elektrana na jugu Srbije gradi se u Aleksincu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

U Aleksincu će se graditi solarna elektrana, na čemu radi MK Group u saradnji sa slovenačkom firmom Alfi Renewables.

U maju ove godine otvorili su vetropark Krivaču kod Golupca, prvu u istočnoj Srbiji i jednu od najvećih u regionu, koja uz pomoć vetra značajno doprinosi poboljšanju ekološke sredine.

Ovog puta reč je o solarnim panelima, revolucionarnom projektu koji će doprineti javnom zdravlju i boljem održivom razvoju.

„Solarni paneli se nalaze na periferiji Aleksinca, na putu ka selu Žitkovac, koje je udaljeno 35km od Niša. Na tom prostoru se nekada nalazila deponija i napuštena ciglana. Zahvaljujući ovom projektu zemljište je preuredjeno i kultivisano. Investicija u solarne panele kod Aleksinca vredna je blizu 12 miliona evra. Projekat obuhvata izgradnju 2 solarne elektrane, čija će ukupna snaga biti oko 16MW, i godišnje će proizvoditi oko 19,2GWh zelene energije, što zadovoljava godišnje potrebe 4.600 domaćinstava. Početak rada očekuje se do kraja ove godine“, rekli su iz MK Group za Niške Vesti.

Za Aleksinčane ovaj projekat znači ne samo otvaranjem novih radnih mesta i doprinosa budžetu lokalnoj samoupravi, već i očuvanju životne sredine smanjenjem ugljen-dioksida.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x