Najmlađa kineska posada krenula prema svemirskoj stanici

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Launch Center in northwestern China, Thursday, Oct. 26, 2023. (AP Photo/Andy Wong)
Podelite vest

Kina je danas poslala najmlađu posadu na svoju svemirsku stanicu u orbiti, u okviru nastojanja da njeni astronauti slete na Mesec pre 2030. godine.

Letelica Šendžu 17 poletela je iz satelitskog lansirnog centra Džijukvan na obodu pustninje Gobi u severzapadnoj Kini na raketi Long Marč 2-F u 11.14 po lokalnom vremenu (5.14 po srednjeevropskom vremenu).

Prema kineskoj svemirskoj agenciji prosečna starost tročlane posade je najmanja od kada je počela misija izgradnje svemirske stanice, javila je ranije kineska državna televizija CCTV.  Čajna dejli je javio da je njihova prosečna starost 38 godina.

Peking sprovodi plan o slanju astronauta na Mesec do 2030. godine takmičeći se sa Amerikancima. To pokazuje nadmetanje dve najveće svetske ekonomije u oblasti tehnologije, vojske i diplomatije, navodi AP.

Tročlani tim Tang Hongbo, Tang Šengdžije i Džijang Sinlin će zameniti posadu koja boravi na svemirskoj stanici šest meseci. Tang je veteran koji je 2021. vodio svemirsku misiju tri meseca.

Nova posada će sprovoditi eksperimente u svemirskoj medicini, svemirskoj tehnologiji i drugim oblastima tokom misije i pomoći će da se postavi i održava oprema unutar i izvan stanice, navela je kineska agencija.

Agencija je juče takođe objavila da planira da pošalje novi teleskop koji će posmatrati univerzum. CCTV javio je da će teleskop omogućiti preglede i mapiranje neba.

Kina istražuje kretanje zvezda i planeta hiljadama godina a u moderna vremena nastoji da postane vodeća u istraživanju svemira i u nauci o svemiru.

Kina je sagradila sopstvenu stanicu kada je isključena sa Međunarodne svemirske stanice, uglavnom zbog zabrinutosti SAD da bi kineska vojska mogla da preuzme kontrolu nad tim programom.

Kineska prva svemirska misija sa posadom 2003. označila je Kinu kao treću zemlju posle Sovjetskog Saveza i SAD koja je poslala čoveka u svemir koristeći sopstvene resurse.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x