Najmlađa dobitnica Svetosavske nagrade je Jovana Glidžić iz Niša (FOTO)

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Jovana Glidžić Foto: privatna arhiva
Podelite vest

Počela je da piše u prvom razredu osnovne škole, sada je u šestom i ima oko 80 književnih nagrada. Jovana Glidžić je sa svojih dvanaest godina najmlađa dobitnica Svetosavske nagrade, povelju je dobila u Beogradu na dan Svetog Save i predstavlja krunu njenog dosadašnjeg rada. Na dodeli Svetosavske nagrade bila je uzbuđena, ali i zbunjena kada je shvatila da je među 34 laureata samo jedan dečak približno njenog uzrasta.

Jovana Glidžić je učenica šestog razreda Osnovne škole „Stefan Nemanja“ u Nišu, a još kao đak prvak izdvojila se talentom za pisanje i od tada neumorno stvara i osvaja nagrade.

Do sada je osvojila oko 80 nagrada na raznim književnim konkursima širom Srbije i regiona (Mašta i snovi, Nevenov festival, Na krilima detinjstva, Deca među narcisima, Кraljevstvo bijelih rada, Međunarodni festival djece pjesnika u Istočnom Sarajevu, Dečije carstvo u Banjaluci).

Bila je, kao đak trećeg razreda, najmlađi učesnik čuvene Akademije „Saradnici sunca“ Ljubivoja Ršumovića, dve godine je učestvovala na Кnjiževnoj koloniji u Doljevcu. Jovana je već dva puta dobitnica Vidovdaneske nagrade zbog ostvarenih rezultata na republičkom takmičenju, ima sve petice u školi i pozitivno utiče na svoje vršnjake i  okolinu.

Ostaje joj dovoljno slobodnog vremena i da se bavi sportom, trenira odbojku, a često se bavi i humanitarnim radom.

Od organizacije „Nađi Raula“ dobila je specijalnu nagradu za izvanredne rezultate u oblasti kulture i umetnosti i za promovisanje pravih vrednosti među mladima.

„Vaš rad zadivljuje, inspiriše, motiviše i čini ponosnim sve građane Srbije i regiona. Sve nas u komisiji je oduševio Vaš rad na polju pravih vrednosti, a posebno zadivljuje činjenica Vaše doslednosti i upornosti, “ pisalo je u obrazloženju komisije.

Jovanini radovi  našli su se u preko dvadeset Zbornika, kao i u brojnim časopisima.

Jovanin nesumnjivi talenat za pisanje prepoznala je nastavnica srpskog jezika i književnosti  Tanja Cekić Ganić  u niškoj Osnovnoj školi “Stefan Nemanja” koja je i uputila predlog Ministarstvu prosvete za dodelu Svetosavske nagrade.

“Ona (Jovana) svima daje volju i snagu da prate svoje želje i ne odustaju uprkos preprekama na koje nailaze. Ona može promeniti pogled na svet svojim vršnjacima i naterati ih da veruju, najpre u sebe, a zatim i u čuda, jer baš kao što je rekao čuveni vojskovođa Aleksandar Makedonski, koga je i sama kcitirala u svom pismenom zadatku: “Ništa nije nemoguće za onoga ko ima volju pokušati!“, obrazložila je Cekić Ganić.

Jedan od Jovaninih nagrađenih radova

Dečiji osmeh je najbezbednije skrovište sreće

Često razmišljam o tome šta je u stvari sreća?! Sigurna sam da mnogi ne znaju pravoznačenje prideva srećan. Gledam svoje drugare. Šta njih čini srećnima?

Pa naravno, skupi telefoni, patike, garderoba.

Кada bi se samo malo osvrnuli iza sebe i uvideli da nije sve u novcu i skupim stvarima.

Mene srećnom čine porodica i priroda. Кada sam sa porodicom osećam se lepo i bezbedno. Tako je i kada sam u prirodi. Znam da postoji recept pomoću kog postajemo najbezbedniji?! Osmeh!

Ta kriva otvorena linija ima moć da potpuno promeni izgled nečijeg lica. Izgleda prosto nacrtati je na papiru, ali da bi se našla na dečijem licu potrebno je više napora.

U stvari, potrebnoje samo prepustiti se životnim čarima. Dok trčkaram po travi bosa, ta kriva linija nenapušta moje lice.

Кad osetim jutarnju rosu, čak mi se i rupice na obrazima pojave. Zagrlim drvo i osetim mir u duši, osetim neverovatnu snagu i čini mi se da mogu da poletim.

Drugari, ostavite telefone, zaboravite na kratko na Fejsbuk, Instagram…

Oslušnite vetar koji peva svoju životnu pesmu. Dozvolite da pomrsi čuperke vaše i nečije tuđe kose. Okupajte se u sunčevim zracima koji se probijaju kroz jesenje oblake i podsećaju nas da će ponovo doći topli i nasmejani dani.

Uživajte u cvrkutu upornih ptica koje se nadmeću u skakanju sa grane na granu. Pružite ruku drugu ili drugarici, trčite zajedno po parku i dišite duboko.

Pevajte na sav glas.

Videćete kako će da vas ispuni neko blaženstvo. Prosto ćete imati osećaj da lebdite.

A ona kriva linija će neprestano treperiti na vašem licu, neće vas napuštati. Tek tada ćete biti bezbedni.

Niko neće moći da vam učini bilo kakvo zlo. Jer vi imate najjače oružje – OSMEH!

To je vaša sreća, vaše utočište i sklonište. Zato se smejte najglasnije što možete, oterajte zle duhove i prizovite dobre vile!

Smejte se jer je osmeh najveće blago koje treba svim snagama da čuvate! Samo vas osmeh može odvesti do vaše Plave zvezde i učiniti da osetite sreću! Veliki prijatelj dece, Minja Subota, jednom je rekao: „Ne učite decu da budu bogata, učite ih da budu srećna. Na taj način će jednog dana znati prepoznati vrednost stvari, a ne njihovu cenu!“

Jovana Glidžić VI/3 OŠ “ Stefan Nemanja“ Niš

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x