Najlepši pogled na Dunav je sa vrha VELIKI ŠTRBAC (FOTO)

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

VELIKI ŠTRBAC: Luka Stojanović
Podelite vest

Nacionalni park Đerdap nedavno je upisan na Svetsku listu geoparkova (UNESCO Global Geoparks) kao prvi geopark u Srbiji i jedan od 15 novih u svetu, kao takav lepotom opravdava veliko interesovanje domaćih turista ovog leta, čemu je naravno doprinela i pandemija koronovirusa.

Nacionalni park se prostire na oko 100 kilometara od Golupca do Karataša kod Kladova, obuhvatajući uski  planinski predeo koji dostiže do 800 metara nadmorske visine. Dunav je na Đerdapu najširi, najuži i najdublji. Kod Golupca ima širinu 6000 m, a 30 metara je ispod nivoa Crnog mora što ga čini najdubljom rekom na starom kontinentu.

VIDI SRBIJU: Veliki Štrbac

Područje Đerdapa je 1974. godine proglašeno nacionalnim parkom a tome u prilog ide i da Đerdapska klisura jeste  najduža i najveća klisura probojnica u Evropi, koju čine četiri manje klisure, tri kotline i dva kanjona.

Nacionalni park Đerdap obiluje šumama gde je šumom pokriveno čak 65 odsto teritorije gde živi preko 1000 vrsta različitiv pitomih i divljih životinja.

Ovaj deo Srbije obiluje kulturno – istorijskim blagom zato je obavezno obići nalazište Viminacijum, tvrđave Ram i Golubac.Tu su i Lepenski vir i dva spomenika koja beleže ratovanja između Rimljana i Dačana.

Nacionalni park Đerdap nikako ne može da se obiđe u jednom naletu ili za jedan dan jer u svom sastavu ima 10 rezervata prirode koji su povezani stazama za planinare i bicikle, gde su mnoga mesta povezana i kanjonski. Odmor na Đerdapu je sigurno najbolji aktivni odmor koji možete da priuštite sebi u Srbiji jer se ovde organizuju  foto safari, moguće je voziti kajak a na raspolaganju su vam i brojna krstarenja. Planinari posebno uživaju jer su im na raspolaganju brojne markirane staze.

Na planini Miroč, nalaze se dva divna vrha Mali i Veliki Štrbac. Obilaskom ovih vrhova stižete na vidikovce koji oduzimaju dah, jer je poglad na Dunav u Kazanu čaroban. Na ovom mestu Dunav je uzak 140m a ima dubinu 90m. Ako se odlučite da obilazite ove vidikovce, računajte na dužinu staze od 17 km i visinsku razliku od 700m.

Veliki Štrbac se nalazi na 768 metara nadmorske visine a pogled sa ovog vrha je idiličan. Turistima je interesantno i kako brodovi na Dunavu izgledaju sa ove tačke jer je reka udaljena čak 700m a teretnjaci izgledaju kao igračke.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x