Najkraća i po tome najpopularnija u Srbiji! Reka GODINA bogata vodom, ribom a ima i vodopad

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: Vidi Srbiju
Podelite vest

Popularna zbog svoje dužine ali i jačine mlaza, reka “Godina” jedna je od atrakcija neukroćene Tare. Turisti rado dolaze da vide kako izgleda reka “Vrelo” koja je dugačka svega 365 metara, kažu u agenciji Epic Holiday.

Ova “neobična” reka nalazi se u Nacionalnom parku Tara, na desnoj obali Drine, u naselju Perućac 13 km od Bajine Bašte. Reka “Godina” kako je meštani zovu jedna je od najkraćih reka u Evropi.

Ova popularna reka sa više imena u svakodnevnoj upotrebi, nastaje od jakog kraškog vrela Perućac na nadmorskoj visini od 234 metra u podnožju Tare. Prosečan protok vrela je 330 l/s, dok je prosečna temperatura vode oko 10 stepeni. Od izvora nakon samo 365 m uliva se u Drinu vodopadom koji je visok 14 metara.

Ako želite da na pravi način doživite svu lepotu ovog “svetskog čuda” osvežite se u restoranu koji je tik uz vodopad gde se reka Godina uliva u Drunu. Taj huk vode će vas navesti da se ponovo vratite i slušate prirodu i njenu originalnu “muziku”.

Foto: Vidi Srbiju

Vrelo je poribljeno kalifornijskom pastrmkom i mladicom. Po humkama i obalama Vrela rastu jova, jarebika, jasen, gorski javor, brest, crna zova, orah…

Na reci  Vrelo od 1927. godine radi mini-hidroelektrana „Vrelo“, sa snagom od 60 kw i prosečnom godišnjom proizvodnjom 300.000 kwh.

Drina sa rekom „Vrelo“ je u akciji izbora sedam srpskih čuda prirode u organizaciji Turističke organizacije Srbije osvojila prvo mesto.

JEDNODNEVNI IZLETI U SRBIJI U ORGANIZACIJI EPIC HOLIDAY

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x