NADA podnela inicijativu za vraćanje iz Bugarske moštiju Kralja Milutina Nemanjića

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: BetaPhoto/Amir hamzagić/EV
Podelite vest

Poslanički klub koalicije NADA koji čine Nova DSS i POKS, uputio je skupštinskom odboru za kulturu i informisanje zahtev da se preko Ministarstva kulture Bugarskoj uputi zvaničan zahtev da dozvoli vraćanje moštiju Kralja Milutina Nemanjića.

“Mi predlažemo da se Kralj Milutin premesti na Kosovo i Metohiju, u manastir Gračanicu, njegovu najznačajniju zadužbinu. Uveren sam da bi na taj simboličan način Srbija još jednom, jasno pokazala i dokazala celom svetu čije je Kosovo i Metohija”, izjavio je narodni poslanik Vojislav Mihailović.

On je podsetio da mošti Kralja Milutina od 1460.godine počivaju u crkvi Svete Nedelje u Sofiji i da je prvi zahtev za njegovo vraćanje u Srbiju u obnovljenu Pećku patrijaršiju upitio ruski Car Ivan IV Grozni još u 16. veku, ali da to Turci nisu dozvolili.

Takođe je naveo da je poslednji takav zahtev uputila Kraljevina Srbija početkom 20. veka, ali ga je Bugarska odbila.

“Sramota je za našu državu da i posle 16 godina otkako je Sinod Bugarske pravoslavne crkve (2006. godine) dao dozvolu za prenos moštiju jednog od najznačajnijih srpskih vladara, još uvek nije podnet zvaničan zahtev sa naše strane da se sveti kralj vrati u svoju zadužbinu i otadžbinu”, dodao je Mihailović.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x