Na Zlatiboru ‘Pršutijada’ od 10. do 12. februara

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: TO Zlatibor
Podelite vest

Povodom održavanja predstojeće 21. ”Pršutijade” od 10. do 12. februara u Mačkatu, u Kulturnom centru Zlatibor održana je konferencija za medije povodom ovog popularnog Sajma suvomesnatih proizvoda.

O tome su na konferenciji govorili Marko Marić, direktor ”Zlatiborskog eko agrara“, Miljko Radišić iz Turističke organizacije Zlatibor, kao i proizvođači Milivoje Brković iz Kačera i Nataša Andžić iz Mačkata.

Po rečima direktora „Eko agrara“ Marka Marića, posle dve godine neodržavanje ove manifestacije, koja je pre toga održavana dve decenije, pravo je zadovoljstvo nastaviti tradiciju.

21. „Pršutijada“ okupiće 12 izlagača

Kako je rekao domaćin konferencije Miljko Radišić, pršuta i ostali suvomesnati proizvodi koji se vekovima proizvode na tradicionalan način na, geografski gledano, uskom području opštine Čajetina zaslužuju „povratak na velika vrata“ u ukupnu gastroturističku ponudu destinacije Zlatibor.

Proizvođač suvomesnatih proizvoda Milivoje Brković podsetio je da je naš kraj poznat po kvalitetnoj pršuti, a Nataša Andžić, koja izlaže svoje proizvode na ”Pršutijadi”, izrazila je zadovoljstvo povodom ponovnog održavanja manifestacije.

Foto: TO Zlatibor

Na predstojećem sajmu mogu se videti, probati i kupiti čuveni delikatesi ovog kraja, kao što su goveđa i svinjska pršuta, stelja, slanina, kobasica i drugi proizvodi. Manifestacija je takmičarskog karaktera i svake godine se biraju najbolji u ovoj proizvodnji. Mačkat je poznat po velikom broju proizvođača pršute, na tradicionalan način nepromenjen vekovima, a selo se nalazi na idealnoj nadmorskoj visini za sušenje mesa.

Svake godine za posetioce ”Pršutijade” organizuje se i bogat kulturno-umetnički program, kao i nagradna igra čija je glavna nagrada paket suvomesnatih proizvoda. Organizator manifestacije je Udruženje proizvođača suvomesnatih proizvoda Zlatiborskog okruga, pod pokroviteljstvom opštine Čajetina. Organoleptičku kontrolu proizvoda vršiće “Jugoinspekt” iz Beograda.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x