Na Zlatiboru 11. Međunarodni festival sportskog filma (MFSF)

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

Na Zlatiboru  se od 25. do 28. avgusta održava 11. Međunarodni festival sportskog filma (MFSF), a ovogodišnju selekciju čini četrdesetak filmova iz dvadesetak zemalja tematski vezanih za više sportskih disciplina.

Festival tradicionalno dodeljuje nagrade i priznanje uspešnim sportistima za životno delo i postignuća u sportu, a o filmskim nagradama odlučivaće tročlani  međunarodni žiri. Specijalni gost ovogodišnjeg MFSF biće Rogaška Slatina iz Slovenije, najavili su iz Opštine Čajetina.

Milan Stamatović, foto: katalog MFSF 2022

Planovi Opštine Čajetina za razvoj i afirmaciju sporta

“Srećni smo što ćemo na 11. Međunarodnom festivalu sportskog filma ponovo biti u punom sastavu, u našoj dvorani Kulturnog centra, koji smo zajedno svečano otvorili pre tri godine. Najsrdačnije pozdravljamo sportiste i filmske umetnike, koji njihove podvige i živote pretaču u umetnička dela za sva vremena”, istakao je u uvodnoj reči Milan Stamatović, predsednik Opštine Čajetina i član Programskog saveta MFSF.

Pozdravljajući goste ovogodišnjeg MFSF, Stamatović je najavio novi, kapitalni projekat, izgradnju sportskog centa sa oko 20 terena i zatvoreni stadion za 5000 gledalaca.

10. festival MFSF, Foto: katalog MFSF 2022

Po njegovim rečima Zlatibor će na ovaj način, uz već postojeće sportske kapacitete,  zaokružiti  svoju bogatu turističku ponudu, a tome doprinosi i ovogodišnji MFSF.

Arsen Đurić, foto: katalog MFSF 2022

“Planskom dokumentacijom opstine Čajetina predviđena je izgradnja motodroma na lokaciji “Oko”. Idejni projekat će se raditi po homologaciji za šampionat sveta umoto GP takmicenju i za međunarodne auto trke. U zimskom periodu asfaltni krug u dužini od 4,5-5 km će se zamrzavati i na njemu će se održavati nordijske discipline na snegu i ledu, trke sanki i ostali zimski sportovi koji se mogu koristiti na toj podlozi”, najavio je Arsen Đurić, predsednik Skupštine opštine Čajetina i predsednik Organizacionog odbora MFSF

Po njegovim rečima, ove godine je na Zlatiboru potpuno rekonstruisana trim staza koja sadrži odmorišta, vežbališta i ostale prateće sadržaje, a nedavno je , prvi put u Srbiji, održana trka Svetskog šampionata u motokrosu.

Dvorana KC Zlatibora, foto: katalog MFSF 2022

11. Međunarodni festival sportskog filma u dvorani Kulurnog centra (Miladina Pećinara 2)

Aleksandar Avramović, selektor 11. MFSF rekao je da ovogodišnju selekciju čine filmovi iz dvadesetak zemalja i nešto više sportova i društveno-sportskih tema.

Aleksandar Avramović, foto: privatna arhiiva

“I dalje, značajan deo programa čine filmovi o nadljudskim naporima i neverovatnim rezultatima sportista invalida i to ne samo na velikim takmičenjima već i u svakodnevnom trenažnom radu. Svake godine simbolično proglašavamo heroja/heroinu sporta i života, a reč je o stvarnim herojima. Njihovi životi su upečatljiviji od svake filmske fikcije. Ove godine predstavljamo i više sjajnih igranih i dokumentarnoigranih dela, kao i filmova koji će biti po ukusu dece i mladih”, istakao je Avramović,

Po njegovim rečima Festival je pravi iskorak u susret publici, što bi trebalo da bude buduća stalna praksa MFSF i njegov doprinos obogaćivanju ponude kulturnih sadržaja na šampionskom Zlatiboru.

 Sportski laureati i žiri

Hadži Petar Božović, foto: Srbija Vesti

Ovogodišnji dobitnici nagrada za životno delo na 11. MSFS su poznati glumac Hadži Petar Božović, prof. dr Aleksandar Kerković iz Niša koji je nedavno proslavio stoti rođendan, prof. dr Ilija Jorga proslavljeni srpski karatista , Zoran Živković Tuta, proslavljeni rukometni golman i najtrofejniji selektor svih vremena, Đorđe Perišić istaknuti sportista u plivanju, vaterpolu i visoki funkcioner u našem Oliimpijskom komitetu i svetskoj olimpijskoj asocijaciji.

Dobitnik povelje  “Nataša Kovačevič” i Heroj sporta i života 2022. je i Draženko Mitrović, naš najtrofejniji atletičar-paraolimpijac, a specijalno priznanje  dobija i Tomislav Santrač, dugogodišnji novinar iz Niša.

Milan Caci Mihailović, foto: privatna arhiva

I poznati filmski, televizijski i pozorišni glumac Milan Caci Mihailović dobiće priznanje za “glumački maraton kroz Srbiju”, najavili su iz MFMF.

Nastavljajući  tradiciju gostovanja i predstavljanja sportskih i kulturnih dostignuća gradova Srbije i susednih zemalja, specijalni gost ovogodišnjeg 11. MFSF je slovenačka opština Rogaška Slatina i  i Internacionalni sport film festival Slovenia (ISFFS).

O festivalskim nagradama ove godine odlučuje međunarodni žiri koji čine Dušan Cicvara, filmski kritičar i književnik iz Beograda,  Arijana Helać Saračević TV novinarka i filmska autorka iz Sarajeva i  Oliver Paunović filmski i televizijski producent i audiovizuelni umetnik iz Niša.

Foto: katalog MFSF 2022

Povodom predstojećeg 11. MFSF  u četvrtak 18. avgusta u 12 sati u sali na 2. spratu zgrade Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj ulici, broj 1 u Beogradu biće organizovana konferencija za novinare na kojoj će biti predstavljen festivalski program.

Opšrinije o ovogodišnjim filmovima u KATALOG-MFSF-2022-FINAL

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x