Na portalu ePorezi postavljena unapred popunjena poreska prijava za godišnji porez na dohodak

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: printscreen
Podelite vest

Na portalu ePorezi postavljena je unapred popunjena poreska prijava za godišnji porez na dohodak građana za 2022. godinu, objavila je danas Poreska uprava Srbije.

Poreska uprava je na osnovu podataka iz službenih evidencija, na portalu ePorezi postavila popunjenu poresku prijavu za godišnji porez na dohodak građana za 2022. (PP GPDG), poreskim obveznicima koji su u toj godini ostvarili dohodak koji je predmet oporezivanja godišnjim porezom na dohodak građana, a koji umanjen za plaćene poreze i doprinose prelazi iznos 3.719.376 dinara, navedeno je u saopštenju.

Kako je precizirano, poreski obveznici kojima dohodak za oporezivanje godišnjim porezom na dohodak građana iznosi nula dinara (polje 3.12 obrasca PP GPDG) nemaju obavezu podnošenja poreske prijave.

Rok za proveru podataka iskazanih u postavljenoj prijavi, izmenu istih, podnošenje poreske prijave i uplatu poreza je 15. maj, navela je Poreska uprava.

Kako je ranije saopšteno, godišnji porez na dohodak građana na prihode ostvarene u 2022, obračunava se i plaća u 2023. godini po sistemu samooporezivanja, umesto po rešenju poreskog organa kako je to bilo do sada.

Ukazano je da je ova izmena omogućila Poreskoj upravi Srbije da isprati trendove i najbolju međunarodnu praksu podnošenja poreskih prijava i da po prvi put ponudi poreskim obveznicima unapred popunjenu poresku prijavu.

Cilj izmene je da se poreskim obveznicima značajno olakša popunjavanje i podnošenje poreske prijave i smanje troškovi administriranja.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x