Na Kalemegdanu obeležen Svetski dan zaštite životne sredine (FOTO)

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Beograd, 5.6.2022. - Srpske ministarke: zastite zivotne sredine; evropskih integracija; rudarstva i energetike: Irena Vujovic, Jadranka Joksimovic, Zorana Mihajlovic i ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuele Zofre bili su medju govornicima koji su se obratili okupljenima na skupu kojim je obelezen Svetski dan zastite zivotne sredine, u Donjem gradu parka Kalemegdan. (BETAPHOTO/EMIL VAS)
Podelite vest

Na Kalemegdanu u Beogradu je danas u okviru Evropske zelene nedelje 2022, zabavno-edukativnim programom obeležen Svetski dan zaštite životne sredine.

Proslavu je otvorila ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović koja je istakla da je čista i zdrava životna sredina od suštinske važnosti za budućnost, a strateški put Srbije pridruživanje EU.

“Otvaranjem Кlastera 4 i Poglavlja 27, koje se odnosi na životnu sredinu i klimatske promene, potvrdili smo našu rešenost za usklađivanjem sa svim standardima EU. Prioriteti kojima smo posvećeni odnose se na poboljšanje kvaliteta vazduha, unapređenje sistema upravljanja otpadom i otpadnim vodama, kao i na borbu protiv klimatskih promena”, rekla je Vujović.

Dodala je da povećanje budžeta Ministarstva zaštite životne sredine za skoro 90 odsto u odnosu na 2020. godinu jasno pokazuje da je ulaganje u zaštitu životne sredine prioritet i da će se u narednom periodu realizovati značajni infrastrukturni projekti, koji će unaprediti ekološku sliku Srbije.

Ministarka je rekla da se u gotovo svakoj lokalnoj samoupravi u Srbiji trenutno realizuju zeleni projekti, među kojima su i projekti za pravilan tretman otpadnih voda, ali i projekti za pravilno upravljanje komunalnim otpadom.

To će se, kako je dodala, pozitivno odraziti na kvalitet životne sredine, ali i na kvalitet života građana.

“Veliki odziv lokalnih samouprava na naše javne konkurse za zamenu kotlova u javnim ustanovima i domaćinstvima, pošumljavanje i zaštitu zemljišta, govori u prilog tome da svest o zaštiti životne sredine i kvalitetu vazduha na lokalnom nivou značajno raste i da smo odlučni na svim nivoima da radimo na poboljšanju životne sredine”, rekla je Vujović.

Navela je da će od postojećih 3.500 divljih deponija u Srbiji do septembra biti uklonjeno 700.
Ona je dodala da država sistemski radi i na rešavanju pitanja istorijskog otpada u skladu sa evropskim standardima, kao i da će u naredne dve godine na taj višedecenijski problem konačno biti stavljena tačka.

“Sve ove aktivnosti su potvrda da Srbija ima jasan pravac i viziju u oblasti životne sredine, ali je izuzetno važno da radimo i na podizanju svesti građana da samo udruženim snagama možemo da osiguramo čistiju budućnost”, rekla je Vujović.

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanul Žiofre je kazao da EU ima najjače i najsveobuhvatnije zakonodavstvo na svetu u pogledu zaštite životne sredine.

“Nadamo se da će Srbija na svom evropskom putu nastaviti da usklađuje svoje zakone sa EU i primenjuje ih, i da, zašto da ne, i postane zelenija od drugih država članica. Evropsku Zelenu nedelju završavamo 5. juna na Svetski dan zaštite životne sredine, sa predstavnicima Ujedinjenih nacija i Vlade Srbije na Kalemegdanskoj tvrđavi, jer treba da zajednički štitimo životnu sredinu i branimo naše evropske vrednosti”, kazao je on.

Podsetio je da je u novembru prošle godine konferencija COP26 ulila nadu i dala veru da je moguće obezbediti sigurno i prosperitetno mesto za čovečanstvo na ovoj planeti.

“Imamo samo jednu planetu Zemlju”, poručio je Žiofre.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović je rekla da zaštita životne sredine nije pitanje samo nekoliko institucija, već pitanje svih ljudi i da je važno kad se deca uče da se ponašaju prema prirodi, šta svakodnevno ostavljamo iza sebe, da li racionalno građani koristr energiju ili se njome razbacuju.

“Razumevajući važnost sveobuhvatnog pristupa dostizanju Ciljeva održivog razvoja i Zelene agende, naša grupa 3E u Vladi Srbije, koja obuhvata sektore ekologije, energetike i evropskih integracija tesno sarađuje i koordinira sprovođenje ovih ciljeva”, rekla je Joksimović.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović je kazala da je Svetski dan zaštite životne sredine jedan od najvažnijih datuma u međunarodnom kalendaru koji je važan i za sadašnje i za buduće generacije.

“U svetu se godišnje emituje 60 milijardi tona ugljen-dioksida, hiljade tona metana, a samo u Srbiji se emituje 58 miliona tona ugljen-dioksida. Opredeljenje Vlade Srbije, kao i naših međunarodnih partnera, jeste da učinimo sve što možemo, svako u svom resoru, da zaustavimo povećanje, a onda i da smanjujemo emisije štetnih gasova”, rekla je Mihajlović.

Ona je istakla da ostvarenje tog cilja zavisi “od svih nas, od strukture proizvodnje i potrošnje, od načina na koji se grejemo i hladimo, a počinje od obdaništa, škole i kulture gde učimo decu kako da se odnose prema životnoj sredini”.

“Simbolično, kapija Кarla VI na Кalemegdanu, kod koje danas obeležavamo Svetski dan zaštite životne sredine, pokazuje da je sve ono što radimo u ovoj oblasti istovremeno i bedem za štetne emisije i veza sa zdravijom životnom sredinom i višim kvalitetom života svih nas”, dodala je ona.

Vršilac dužnosti stalnog predstavnika Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji Anas Fajad Кarman je rekao da su klimatske promene, gubitak biodiveziteta i zagađenje životne sredine pokazatelj negativnog uticaja ljudskih aktivnosti na planetu.

“Kako bismo sačuvali prirodu, naše zdravlje i konkurentnost privrede, neophodno je da ubrzamo zelenu transformaciju ekonomije i društva. Veoma mi je drago što smo ovaj dan posvetili aktivnostima za decu i mlade, jer je njihova budućnost u pitanju i važno je da im damo priliku daju svoj doprinos zaštiti životne sredine”, istakao je Karman.

Savetnik predsednika Privredne komore Srbije za zelenu i cirkularnu ekonomiju i digitalnu transformaciju Radman Šelmić je najavio da će PKS u narednim danima predstaviti Deklaraciju o zelenoj tranziciji srpske privrede u deset tačaka.

“PКS kroz svoj Centar za cirkularnu ekonomiju ali i ostale sektore već nekoliko godina priprema srpsku privredu za sveobuhvatnu i zahtevnu zelenu tranziciju i to kroz edukaciju, treninge ponuđene kompanijama za cirkularnu ekonomiju i dekarbonizaciju, pravljenje priručnika za dekarbonizaciju, otvaranje platforme za cirkularnu ekonomiju prošle godine i, najvažnije, sistematsko podizanje svesti”, podsetio je Šelmić.

On je najavio intenzivne aktivnosti i projekete u narednom periodu koje će Кomora realizovati uz podršku internacionalnih partnera.

Program obeležavanja Svetskog dana zaštite životne sredine bio je, pre svega, namenjen porodicama, deci i mladima. Održane su različite aktivnosti na temu zaštite životne sredine poput pozorišne predstave, porodičnih igara, potrage za “eko-blagom”, radionice za decu i eko kviza.

Takođe, organizatorima ATP turnira “Serbia Open 2022” je dodeljen sertifikat o uštedi emisija ugljen-dioksida, a proglašeni su i pobednici takmičenja Saveza istraživača Srbije.

Obeležavanjem Svetskog dana zaštite životne sredine ujedno je završena Evropska zelena nedelja 2022 u Srbiji.

Cirkularna ekonomija, nulto zagađenje i zaštita biodiverziteta bile su teme aktivnosti organizovanih širom Evrope, a zemlja domaćin ovogodišnje Evropske Zelene nedelje bila je Švedska.

U Srbiji je održan niz događaja sa ciljem da se građani upoznaju sa aktivnostima koje Vlada  Srbije sprovodi zajedno sa partnerima u cilju zelene transformacije privrede i društva.

Proslava Svetskog dana životne sredine organizovana je uz podršku inicijative “EU za Zelenu agendu u Srbiji” koju sprovode Vlada Srbije i UNDP, u saradnji sa ambasadom Švedske, Evropskom investicionom bankom i Privrednom komorom Srbije, a uz finansijsku podršku Evropske unije.

Svetski dan zaštite životne sredine se na inicijativu Generalne skupštine UN, od 1973. godine obeležava svakog 5. juna, sa ciljem da se skrene pažnja i podstakne akcija za unapređenje kvaliteta životne sredine.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x