Na današnji dan Vladimir Putin izabran za predsednika Rusije

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

foto: Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Podelite vest

Na današnji dan, 4. marta 2012. godine, za predsednika Rusije izabran je Vladimir Putin koji je na toj dužnosti i ranije bio u dva mandata.

Vladimir Vladimirovič Putin (Влади́мир Влади́мирович Пу́тин) rođen 7. oktobra 1952. godine ruski je političar i aktuelni predsednik Ruske Federacije.

Za predsednika Rusije izabran je 26. marta 2000. godine, u prvom krugu predsedničkih izbora. Od 31. decembra 1999. do 7. maja 2000. godine, po dekretu predsednika u ostavci Borisa Jeljcina, vršio je dužnosti predsednika Rusije.

Za drugi mandat je izabran 2004. godine koji je trajao do 7. maja 2008. kada je ga je na toj funkciji nasledio Dmitrij Medvedev.

Putin je izabran za drugi mandat na mestu premijera, 8. maja 2008. godine. Na predsedničkim izborima održanim 4. marta 2012. godine pobedio je u prvom krugu, osvojivši 63,7 odsto glasova.

Putin je rođen u Lenjingradu (današnji Sankt Peterburg), njegova majka Marija Ivanovna Putin bila je radnik u fabrici, a otac Vladimir Spiridonovič Putin je bio regrutovan u Sovjetsku mornaricu da služi na podmornici početkom 1930-ih, a kasnije je služio u NKVD-u u saboterskoj grupi tokom Drugog svetskog rata.Vladimir Putin je imao još dva brata, Alberta i Viktora, koji su rođeni sredinom 1930-ih. Albert je umro nekoliko meseci nakon rođenja, a Viktor je podlegao difteriji tokom opsade Lenjingrada.

Deda Vladimira Putina, Spiridon Putin, bio je lični kuvar Vladimira Lenjina i Josifa Staljina.

Putin je proglašen za počasnog građanina više srpskih gradova: Novog Sada, Sombora, Vrnjačke Banje, Raške, Apatina, Vrbasa, Požarevca, Ljubovije, Odžaka, Svilajnca i Loznice. Počasni je građanin Kosova i Metohije (2011), kao i počasni doktor Univerziteta u Beogradu.

Bio je oženjen Ljudmilom Putin sa kojom ima dve ćerke. Razveli su se u junu 2013. godine. Vernik je Ruske pravoslavne crkve i često ističe zasluge svoje majke za svoje versko opredeljenje. Trenira boks, sambo i džudo (crni pojas 6. dan) i bavi se skijanjem. Voli životinje i imao je ženku crnog labradora zvanu Koni.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x