Na današnji dan rođen veliki Nikola Tesla – Prometej dvadesetog veka

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Podelite vest

Na današnji dan, 10. jula  1856. godine, rođen je naučnik srpskog porekla Nikola Tesla. “Ja sam, kao što vidite i čujete, ostao Srbin i preko mora, gde se ispitivanjima bavim. To isto treba da budete i vi i da svojim znanjem i radom podižete slavu srpstva u svetu”, govorio je Tesla.

Genije iz Smiljana

Nikola Tesla rođen je u seli Smiljan, 10. jula 1856. godine, a preminuo u Njujorku 7. januara 1943. godine.

Tesla je bio je naučnik i inovator svetskog glasa, a radio je na području elektrotehnike i radiotehnike-

Najznačajniji Teslini pronalasci su polifazni sistem, obrtno magnetsko polje, asinhroni motor, sinhroni motor i Teslin transformator.

Takođe, otkrio je jedan od načina za generisanje visokofrekventne struje, dao je značajan doprinos u prenosu i modulaciji radio-signala, a ostali su zapaženi i njegovi radovi u oblasti rendgenskih zraka.

Njegov sistem naizmeničnih struja je omogućio znatno lakši i efikasniji prenos električne energije na daljinu.

Bio je ključni čovek na izgradnji prve hidrocentrale na Nijagarinim vodopadima.

U nekoliko je navrata nominovan je  za Nobelovu nagradu za fiziku, ali je nikada nije dobio, jedan od razloga je što nije hteo da je deli  sa Edisonom, a Švedska akadmija nije želela da podeli nagradu  pojedinačno.

Jedini je Srbin po kome je nazvana jedna međunarodna jedinica mere, jedinica mere za gustinu magnetnog fluksa ili jačinu magnetnog polja, tesla.

Nikola Tesla je autor više od 700 patenata, registrovanih u 25 zemalja, od čega u samo u oblasti elektrotehnike 112. Govorio je mnogo jezika – srpski, engleski, nemački, italijanski, francuski, češki, mađarski, latinski i slovenački.

Opsednutost brojem tri

U svojim pedestim godinama  Tesla je počeo da jasno pokazuje simptome opsednutosti bizarnim detaljima. Pored već ranije pokazanog straha od mikroba postao je opsednut brojem tri. Često mu se dešavalo da obilazi oko bloka zgrada tri puta pre nego što bi ušao u zgradu, zahtevao je da se pored tanjira uvek postave tri platnene salvete pre svakog obroka. Priroda ovog poremećaja je u to vreme bila nedovoljno poznata, tako da se mislilo da su simptomi koje je ispoljavao, bili pokazatelji delimičnog ludila. Ovo je nesumnjivo štetilo njegovom ugledu.

Smrt u hotelu u Njujorku

Preminuo je u svojoj 87. godini u Njujorku,  siromašan i zaboravljen,  od srčanog udara u hotelskom apartmanu 3327 na 33. spratu Njujorker hotela 7. januara 1943. godine.

Zvanično je zabeleženo da je umro od srčane tromboze u 22 časa i 30 minuta.

I pored prodaje patenata u oblasti naizmeničnih struja, Tesla je umro siromašan i u dugovima.

Gradonačelnik Njujorka Lagvardija je rekao

„Nikola Tesla je umro. Umro je siromašan, ali je bio jedan od najkorisnijih ljudi koji su ikada živeli. Ono što je stvorio veliko je i, kako vreme prolazi, postaje još veće“. Posmrtni obred je održan 12. januara u Crkvi svetog Jovana Bogoslova na Menhetnu u Njujorku, a posle službe telo je kremirano.

Ispraćaju Teslinih posmrtnih ostataka prisustvovalo je oko 2000 ljudi, među kojima su bile i mnoge značajne ličnosti i nobelovci. Svi vodeći njujorški listovi imali su svoje izveštače.

Teslina porodica i jugoslovenska ambasada su se borili sa američkim zvaničnicima za povratak dokumenata i ličnih stvari, zbog mogućeg značaja nekog od njegovih istraživanja. Konačno, njegov sestrić Sava Kosanović uspeo je da dođe do dela njegovih ličnih stvari i to je sada smešteno u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu.

Njegov pepeo je prenesen u Beograd jula 1957. godine. Urna je smeštena u Muzeju Nikole Tesle gde i danas stoji.

28. februara 2014. godine  potpisan je sporazum između Srpske pravoslavne crkve, Vlade Republike Srbije i Privremenog organa Grada Beograda o prenosu posmrtnih ostataka Nikole Tesle u portu Hrama Svetog Save.

Mnogi današnji obožavaoci Tesle su skloni verovanju da je on „čovek koji je izumeo dvadeseti vek“ i nazivaju ga „Prometej dvadesetog veka“

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x