[rstr_selector]

Na današnji dan pre 100 godina u Nišu rođen je Duško Radović

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
Foto: J. Miladinović

Duško Radović, rođen je na današnji dan 1922. godine u Nišu. Dan njegovog rođenja Nišlije su dočekale sa polomljenim spomenikom koji je posvećen ovom čuvenom srpskom pesniku, piscu, novinaru, aforističaru i tv uredniku.

Više puta su Niške Vesti ukazivale da je spomenik Dušku Radoviću polomljen, ali i dalje pomaka nema kada je njegova popravka u pitanju, pa je ovaj čuveni pesnik, koga slavi čitava Srbija, ovaj dan dočekao „obezglavljen“.

U Policijskoj upravi u Nišu su tada rekli da su imali prijavu građana da nedostaje deo biste, ali je ustanovljeno da je samo pala iza postolja, da nije ukradena, niti je neko oborio.

Bistu je preuzeo Zavod za zaštitu spomenika Niš, ali je nadležnost grada da je vrati na postolje.

Ovaj rođeni Nišlija, bio je glavni i odgovorni urednik „Pionirskih novina“, urednik Programa za decu Radio Beograda, urednik Programa za decu Televizije Beograd, urednik lista „Poletarac“, novinar „Borbe“, a 1975. godine, postao je urednik Studija B.

Prva emisija na Studiju B, bila je je „Beograde dobro jutro“, koja je počeka da se emituje odmah nakon njegovog dolaska na uredničko mesto. Pisao je svenario i tekst za dečiju televizijsku emisiju „Na slovo na slovo“.

Dobitnik je naših najuglednijih nagrada: Neven, Mlado pokolenje, Nagrade zmajevih dečjih igara, Nagrade Sterijinog pozorja, Sedmojulske nagrade, kao i diplome Međunarodne organizacije za dečju književnost Hans Kristijan Andersen.

Kao član redakcije i prevodilac sa francuskog dao je imena likovima u stripu Talični Tom. Preminuo je 16. avgusta 1984. godine, a iza sebe je ostavio sina Miloša Radovića.

Povodom stogodišnjice rođenja slavnog pesnika, objavljena je i monografija „100 godina Duška Radovića“.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Tagovi

Povezane vesti:

Претплати се
Обавести о
guest
0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, молимо вас да пошаљете коментар.x