Na današnji dan: Koštunica podneo ostavku na stranačku funkciju zbog loših izbornih rezultata DSS

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube ZooM Vesti Uzice printscreen video
Podelite vest

Na današnji dan 2014. godine predsednik Demokratske stranke Srbije, Vojislav Koštunica, podneo je ostavku na stranačku funkciju, pošto njegova stranka DSS, prvi put od osnivanja 1992, na prevremenim parlamentarnim izborima nije osvojila neophodan broj glasova za ulazak u Skupštinu Srbije.

Vojislav Koštunica rođen je Beogradu 24. marta 1944. godine, doktor je pravnih nauka, teoretičar prava, nekadašnji političar i državnik, poslednji predsednik Savezne Republike Jugoslavije (2000—2003) i bivši predsednik Vlade Republike Srbije (2004—2008).

Bio je predsednik Demokratske stranke Srbije od njenog osnivanja, 1992, do 2014. godine.

Koštunica je kao kandidat DOS-a pobedio u prvom krugu izbora za predsednika SRJ 2000. godine, što je Milošević osporio i u početku odbio da prizna poraz, zahtevajući drugi krug izbora, što je prouzrokovalo Petooktobarske proteste nakon kojih je Milošević na TV-u javno priznao poraz.

Međunarodne sankcije SRJ ukinute su 9. oktobra 2000. kao posledica svrgavanja Miloševića, i dolaska Koštunice na mesto predsednika SR Jugoslavije.

Strogo se protivio saradnji sa Haškim tribunalom i njegova partija DSS sa 45 poslanika napustila je Đinđićevu vladu u znak protesta povodom odluke o izručenju Slobodana Miloševića Hagu.

Nakon atentata na Zorana Đinđića i prolaska glasa o nepoverenju vladi Zorana Živkovića, održani su parlamentarni izbori 2003., nakon kojih Koštunica postaje premijer, pošto je formirao manjinsku vladu, uz tada pomalo neočekivanu tehničku podršku SPS-a, oko koalicije sa G17+, Novom Srbijom i Srpskim pokretom obnove.

Bio je jedan od ključnih ljudi koji su bili zaslužni za donošenje Ustava iz 2006., prvog Ustava nakon raspada SCG, i ima zasluge u proglašavanju Srbije neutralnom državom. Tokom njegove druge vlade protivio se potpisivanju Sporazumu o stabilizaciji i priključenju (SSP) sa Evropskom unijom, što je i dovelo do pada vlade, i vanrednih parlamentarnih izbora 2008. na kojima se dugo pregovaralo o evroskeptičnoj vladi koju bi činila DSS, SPS, i SRS, ali je Ivica Dačić ipak na kraju potpisao “Istorijsko pomirenje sa DS-om” i ušao u koaliciju sa Tadićevom Demokratskom strankom, i formirao proevropsku vladu sa Mirkom Cvetkovićem kao predsednikom vlade.

Nakon napuštanja DSS-a, novembra 2014. godine Koštunica je bio jedan od osnivača evroskeptičnog pokreta desnice pod nazivom “Državotvorni pokret Srbije”, čiji je predsednik Slobodan Samardžić.

Koštunica se kompletno povukao iz javnog života nakon odlaska iz DSS-a i veoma retko daje izjave za medije.

 

 

 

Izvor: Wikipedia

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x