N1: Predlog da ‘frilenseri’ plaćaju porez na dohodak po dva modela

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
Foto: www.mfin.gov.rs

Programeri, dizajneri, nastavnici stranih jezika i drugi “frilenseri” u Srbiji koji zarađuju po osnovu autorskog dela ili “srodnih prava”, od iduće godine imaće mogućnost da porez na svoj prihod plaćaju po dva modela, predviđeno je novim Nacrtom zakona koji je sačinilo Ministarstvo finansija, preneo je N1.

Za koji će se opredeliti frilenseri ostavljeno im je na volju, a primedbe je moguće uputiti, zaključno sa 14. novembrom.

Frilenseri nisu dobili poseban zakon kojim bi se definisalo na koji način će državi plaćati porez od prihoda zarađenog najčešće, preko interneta. Oporezivanje frilensera, iako se takav naziv u nacrtu nigde ne pominje, biće, kroz izmene i dopune, uključene u postojeći Zakon o porezu na dohodak građana.

Predviđeno je da se od svih prihoda koje frilenser ostvari u jednom kvartalu (tromesečju), oduzima iznos zakonom preciziranih troškova. Ostatak predstavlja osnovicu na koje će plaćati porez.

Nacrtom zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana predviđaju se dve “formule” za obračun poreza za frilensere

Prema prvom načinu obračuna, od tromesečnih prihoda oduzima se 96.000 dinara normiranih troškova i na tako dobijenu razliku plaća se porez po stopi od 20 odsto.

Prema drugom modelu, od tromesečnih prihoda oduzimaju se normirani troškovi od 57.900 dinara, ali se oduzima još i 34 odsto ostvarenih prihoda svakog frilensera. Na tako dobijenu razliku plaća se porez po stopi od 10 odsto.

Frilenseri prihode Poreskoj upravi prijavljuju kvartalno

“Poreska prijava podnosi se u roku od 30 dana od isteka kvartala u kome su ti prihodi ostvareni”, precizira se nacrtom zakona.

Ministarstvo finansija objavilo je i Nacrt izmena zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, kojim se definiše na koji način će frilenseri plaćati penzijske i doprinose za zdravstvo.

Doprinose za penzijsko i zdravstveno osiguranje frilenseri će uplaćivati sami, a osnovica doprinosa za PIO fond je najmanje trostruki iznos najniže mesečne osnovice za doprinose.Trenutno su minimalni penzijski doprinosi na nivou od 7.720 dinara za jedan mesec (tromesečni bi bili 23.160 dinara), ali će ovaj iznos za iduću godinu biti drugačiji.

Najnižu mesečnu osnovicu za uplatu penzijskih doprinosa, po zakonu, čini iznos od 35 odsto prosečne mesečne zarade u Srbiji isplaćene u periodu od prethodnih 12 meseci, počev od septembra u tekućoj godini. Na tako utvrđenu osnovicu obračunavaju se penzijski doprinosi, po novoj stopi od 24 odsto. Za 2022. godinu ova minimalna osnovica iznosi, prema podacima Fonda PIO, 30.880 dinara.

Kada je reč o doprinosima za obavezno zdravstveno osiguranje, osnovica je najmanje trostruki iznos osnovice koja se računa za “obavezno zdravstveno osiguranje lica za koja se sredstva za uplatu doprinosa obezbeđuju u budžetu Republike”, isplaćene po zaposlenom u prethodnoj godini.

Iznos mesečne osnovice objavljuje ministar finansija, a prema poslednjoj, koja važi za 2022. godinu, ona iznosi 13.618 dinara. U slučaju frilensera, stopa od 10,3 odsto, primenjuje se na trostruki iznos, odnosno na 40.854 dinara. To daje minimalne mesečne doprinose za zdravstveno osiguranje od 4.208 dinara.

I ovaj iznos, u zavisnosti od prosečne plate tokom 2022, biće drugačiji za 2023. godinu.

Kako se ističe, prvo usklađivanje normiranih troškova u dinarskom iznosu od 57.900 dinara i 96.000 dinara godišnjim indeksom potrošačkih cena vrši se počev od 2024. godine. Zakon se primenjuje od 1. janaura 2023. godine.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Tagovi

Povezane vesti:

Претплати се
Обавести о
guest
0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, молимо вас да пошаљете коментар.x