Muzej savremene umetnosti proglašen za muzej godine u Srbiji

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: YouTube Beobuild printscreen
Podelite vest

Beogradski Muzej savremene umetnosti proglašen je za Muzej godine u Srbiji, a nagradu za izuzetan doprinos razvoju muzejske delatnosti, nesvakidašnju i angažovanu posvećenost proučavanju, zaštiti, prezentovanju i interpretaciji kulturne baštine tokom 2022. godine dodelio je Međunarodni savet muzeja (ICOM).

Direktorka Muzeja savremene umetnosti Marijana Kolarić kazala je da je to najznačajnija nagrada iz oblasti muzejske delatnosti i da ona predstavlja podsticaj i motivaciju da budu još bolji u realizaciji svojih programa, kao i da unapređuju svoj rad, saopštila je ta ustanova.

“Iako je Muzej savremene umetnosti bio nominovan u nekoliko kategorija – nagrada za Muzej godine, kao krovna nagrada ICOM-a potvrda je brižljivog rada i truda muzejskog tima na realizaciji bogatog programa i sadržaja tokom prošle godine, među kojima smo imali izuzetno zahtevne projekte”, rekla je Kolarić.

U kategoriji za muzej godine među nominovanima bili su i Muzej naivne i marginalne umetnosti u Jagodini, Muzej Vojvodine u Novom Sadu, Narodni muzej u Beloj Crkvi i Narodni muzej Šumadije u Kragujevcu.

Nagrada za publikaciju godine pripala je Ani Panić i Veselinki Kastratović Ristić, autorkama publikacije “Sloboda je naš san – Tematski katalog predmeta iz fonda Muzeja Jugoslavije koji dokumentuju život u logorima i represivne mere u toku Drugog svetskog rata”.

Za najbolji projekat godine proglašen je “Leta pre neta” Muzeja nauke i tehnike u Beogradu, a za muzejskog stručnjaka godine viša kustoskinja Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu Biljana Crvenković.

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x