Montažne ekspoziture Poštanske štedionice kod administrativnih prelaza ka Kosovu

Instalirajte iOS ili Android aplikaciju Srbija Vesti

Foto: RTS video printscreen
Podelite vest

Banka Poštanska štedionica je tokom vikenda postavila četiri montažne ekspoziture u neposrednoj blizini administrativnih prelaza Jarinje, Brnjak, Končulj i Merdare kako bi klijentima sa Kosova omogućila laše podizanje isplata u dinarima.

To je saopštila Kancelarija za Kosovo i Metohiju, koja je navela da su te ekspoziture, počevši od danas, na raspolaganju građanima svakog radnog dana i subotom od 9.00 do 17.00. Ta kancelarija Vlade Srbije je navela da su ekspoziture postavljene na najbližim mogućim lokacijama od administrativnih prelaza, s obzirom da je takvo tehničko rešenje u datim okolnostima bilo jedino izvodljivo.

Po uredbi Centralne banke Kosova (CBK) koja je stupila na snagu 1. februara, jedina valuta plaćanja na Kosovu je evro što u praksi znači da zvanični Beograd ne može da vrši isplate penzija, socijalnih i drugih davanja u dinarima. U saopštenju Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju piše i da je ta uredba “jednostrana i protivpravna”, i navodi da je za to odgovorna vlada premijera Kosova Aljbina Kurtija.

Kancelarija je navela je da su Srbi onemogućeni da u svojim matičnim ekspoziturama podižu plate, penzije, socijalna i sva druga davanja koja im uplaćuje zvanični Beograd.

U proteklih mesec dana, kako je u saopštenju navedeno, dva puta je Priština zabranila ulaz dinarske valute na Kosovo, “zbog čega su Srbi bili primorani, da putuju čak i više stotina kilometara do najbližih ekspozitura u centralnoj Srbiji, troše značajna sredstva na put, odsustvuju sa posla…”.

Ovo tehničko rešenje je “samo privremenog karaktera”, sve dok ne bude uspostavljeno normalno funkcionisanje platnog prometa u srpskim sredinama na Kosovu, dodaje se.

Svaki objekat opremljen je i bankomatom Poštanske štedionice koji je u funkciji 24 časa, sedam dana u nedelji, za podizanje sredstava sa dinarskih računa klijenta. Ta banka je kao podršku građanima poslala i dve mobilne ekspoziture na točkovima koje će, u skladu sa potrebama građana, biti dostupne na ovim lokacijama.

Kako je navedeno, postojeće ekspoziture Banke Poštanska štedionica na severu Kosova ostaju aktivne.

 

Tagovi

Povezane vesti:

Subscribe
Notify of
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x